Darbinieka tiesības uz drošu darba vidi - Zēverte, Inita (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba temats ir “Darbinieka tiesības uz drošu darba vidi”. Lai darbinieks saglabātu savu dzīvību un veselību darba vietā ir svarīgi zināt un izpētīt tiesības uz drošu darba vidi. Šis temats ir aktuāls arī Latvijā, jo statistika liecina, ka absolūti lielākajai daļai nelaimes gadījumu cēlonis ir nevis finanses, bet attieksme un drošības kultūra (nedrošas cilvēku rīcības un darba organizācijas trūkumu dēļ). Darba drošība un drošas darba vides nodrošināšana ir aktuāls temats. Nodarbinātie interesējas par savām tiesībām un meklē iespējas risināt drošas darba vides situācijas darba vietā. Maģistra darba ietvaros autore pēta darbinieka tiesības uz drošu darba vidi tiesību aktus, darba aizsardzības sistēmu kā pamatu drošas darba vides nodrošināšanai, darbinieka tiesības un pienākumus drošas darba vides nodrošināšanā un atbildību darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanas gadījumā. Darba rezultātā autore secina, ka Latvijas un Eiropas Savienības izdotajos tiesību aktos ir noteiktas tiesības un pienākumi gan darbiniekam, gan darba devējiem (arī prasības dažādās tautsaimniecības nozarēs un darbam dažādos darba apstākļos), taču, kā liecina Valsts darba inspekcijas pārskati par uzņēmumiem, kuriem Valsts darba inspekcija piemērojusi administratīvos sodus par darba aizsardzības pārkāpumiem, tiesību aktu ievērošana nav pietiekamā līmenī. Latvijas darba vietās pieaug psihoemocionālo darba vides riska faktoru izplatība. Būtu nepieciešams vairāk attīstīt preventīvos pasākumus darba aizsardzības jomā ne tikai uzņēmumos/iestādēs, bet arī skolās.

The topic of the master's thesis is “Employee's rights to a safe working environment”. In order for an employee to preserve his life and health at the workplace, it is important to know and study the right to a safe working environment. This topic is also relevant in Latvia, because statistics show that the cause of the vast majority of accidents is not finances, but attitude and safety culture (due to unsafe human behavior and work organization deficiencies). Occupational safety and ensuring a safe working environment is a topical topic. Employees are interested in their rights and are looking for opportunities to resolve safe working environment situations at the workplace. Within the framework of the master's thesis, the author studies the legal acts of the employee's right to a safe working environment, the labor protection system as the basis for ensuring a safe working environment, the rights and obligations of the employee in ensuring a safe working environment and liability in case of violation of labor protection regulations. As a result of the work, the author concludes that the legal acts issued by Latvia and the European Union define the rights and obligations of both employees and employers (including requirements for work in various sectors of the economy and in various working conditions), but, as evidenced by the reports of the State Labor Inspectorate on companies to which the State Labor Inspectorate has applied administrative penalties for labor protection violations, compliance with legal acts is not at a sufficient level. The prevalence of psycho-emotional work environment risk factors is increasing in Latvian workplaces. It would be necessary to further develop preventive measures in the field of labor protection not only in companies/institutions, but also in schools.
Employee's right to a safe working environment
Keywords: Tiesību zinātne; darbinieks; darbinieka tiesības; darba drošība; droša darba vide; tiesību akti