Atbildību mīkstinošie apstākļi - Mišins, Vladimirs (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma ir “Atbildību mīkstinošie apstākļi”. Izvēlētās tēmas aktualitāti nosaka tas, ka no pareizas atbildību mīkstinošu apstākļu izpratnes ir atkarīga adekvāta soda mēra noteikšana, ņemot vērā, ka, atbilstoši Krimināllikuma 46. panta trešajā daļā norādītajam, pie soda mēra noteikšanas izvērtējami tikai atbildību mīkstinoši un atbildību pastiprinoši apstākļi. Tai pat laikā vērojama atšķirīga tiesu prakse, izskatot lietas pirmās instances un apelācijas instances tiesās un interpretējot Krimināllikuma 47. panta pirmajā daļā norādītos atbildību mīkstinošos apstākļus, kā arī saskaņā ar šā panta otro daļu atzīstot par atbildību mīkstinošiem tādus apstākļus, kuri nav norādīti likumā un kuri ne vienmēr atbilst likumā norādīto atbildību mīkstinošo apstākļu jēgai. Bakalaura darba mērķis ir, balstoties uz krimināltiesību teorijas atziņām, judikatūru un tiesu praksi, izpētīt Krimināllikuma 47. panta pirmajā daļā norādīto atbildību mīkstinošo apstākļu satura interpretāciju, apzināt, kādi apstākļi visbiežāk tiek atzīti par atbildību mīkstinošiem šā panta otrajā daļā noteiktajā kārtībā, noskaidrot vēsturisko pieeju un citu valstu pieredzi šā jautājuma risināšanā, lai izdarītu secinājumus par atbildību mīkstinošo apstākļu pilnveidošanas nepieciešamību. Darba gaitā tiek analizēti nacionālie un ārvalstu tiesību akti, juridiskā literatūra, kā arī dažādu instanču tiesu nolēmumi. Atslēgvārdi – apsūdzētais; atbildību mīkstinošie apstākļi; noziedzīgs nodarījums; sods; tiesas izmeklēšana.

The subject of this bachelor's thesis is “Mitigating circumstances”. The topicality of the selected subject is determined by the fact that the proper choice of penal measures depends on a correct understanding of mitigating circumstances, considering that, according to the third paragraph of Article 46 of the Criminal Law, only mitigating and aggravating circumstances should be assessed when determining penal measures. At the same time, the observable judicial practice varies when considering first instance and appeal court cases and interpreting mitigating circumstances specified in the first paragraph of Article 47 of the Criminal Law, as well as, in accordance with the second paragraph of the same article, recognising circumstances as mitigating when they are not specified in the law and do not always correspond to the meaning of mitigating circumstances specified by the law. The goal of this bachelor's thesis is to research the interpretation of the content, addressing mitigating circumstances in the first part of Article 47 of the Criminal Law based on the findings of criminal law theory, case law and judicial practice, to ascertain what circumstances are most often recognised as mitigating in accordance with the procedure set out in the second paragraph of the same article, to determine the historical approach, and the experience of other countries in addressing this issue in order to draw conclusions about the necessity of improving the procedure for determining mitigating circumstances. In the course of this research, national and foreign law, legal literature, as well as court decisions of various instances are analysed. Key terms – the accused; mitigating circumstances; crime; punishment; judicial investigation
Mitigating Circumstances
Keywords: Juridiskā zinātne; apsūdzētais; atbildību mīkstinošie apstākļi; noziedzīgs nodarījums; sods; tiesas izmeklēšana