Projekts: Nekustamā īpašuma pārvaldes un apsaimniekošanas uzņēmuma SIA Matīsa Nami izveide - Laukalēja, Zane (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba mērķis ir izstrādāt jaundibināta uzņēmuma biznesa plānu. Darba mērķis bija izveidot nekustamā īpašuma pārvaldīšanas un apsaimniekošanas uzņēmumu, kas sākotnēji nodarbosies ar sev piederoša nekustamā īpašuma izīrēšanu un apsaimniekošanu, bet attīstoties uzņēmējdarbībai un gūstot sava veida atpazīstamību un uzticību klientu lokā, uzņēmums plāno piedāvāt nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pakalpojumus uz līguma pamata citiem īpašumiem Rīgā un Pierīgā. Uzņēmuma komercsabiedrības forma būs sabiedrība ar ierobežotu atbildību. Uzņēmuma pamatkapitāls būs 320 000 eiro, kas sadalīts 320 daļās. Pamatkapitālā tiks veikti gan mantiskie, gan naudas līdzekļu ieguldījumi. Izstrādājot projektu, darba autore izpētīja konkrēto nozari un secināja, ka kopumā nekustamā īpašuma tirgus attīstība ir cieši saistīta ar valsts sociāli ekonomisko un politisko situāciju. Nozare ieņem stabilu pozīciju Latvijas kopējā tautsaimniecībā, tās īpatsvars pēdējos piecos gados saglabājies salīdzinoši nemainīgs, veidojot apmēram 15% no valsts IKP. Uzņēmumu konkurētspējas raksturošanai izstrādāta SVID analīze. Par jaundibinātā uzņēmuma stiprajām pusēm uzskatāma uzņēmumam piederošā nekustamā īpašuma atrašanās vieta, Rīgas centrs, kas īres tirgū ir augsti pieprasīts, kā arī plānots, ka uzņēmums vadīs savas jomas speciālisti, tādējādi nodrošinot augstākās prasības sniegto pakalpojumu kvalitātei. Kā arī renovētais namīpašums energoefektīvs, tādējādi ļaujot būtiski samazināt dažādas komunālo pakalpojumu izmaksu pozīcijas un nodrošinot patīkamu dzīves vidi ikvienam īrniekam. Lai prognozētu iespējamos attīstības scenārijus, darba autore veica uzņēmuma finanšu plāna izstrādi septiņiem darbības gadiem. Prognozēts, ka uzņēmums pirmo darbības gadu noslēgs ar 25787 eiro zaudējumiem, kas saistīts ar to, ka uzņēmumam pirmos darbības mēnešus, kamēr notiks ēkas renovācija un labiekārtošana, nebūs ieņēmumu, savukārt izdevumu pozīcijas ēkas renovācijas procesu uzraudzīšanai un vakanto platību uzturēšanai būs salīdzinoši lielas. Tā kā atbilstoši tirgus datiem pieprasījums pēc salīdzinoši ekonomiskiem, remontētiem dzīvokļiem ir liels, uzņēmums plāno aktīvi piesaistīt īrniekus, tādējādi palielinot apgrozījumu, lai otro darbības gadu noslēgtu ar peļņu. Bankas kredītu uzņēmums atmaksātu septiņu gadu laikā. Jebkura uzņēmuma darbība ir pakļauta riskiem, tāpēc darbā veikta risku identifikācija un riska profila vadības izstrāde. Tika identificēti 13 riski, kas var ietekmēt uzņēmuma darbību.

The goal of the Master’s Thesis is to develop the business plan of a newly founded company. The goal of the Thesis was to found a property management and administration company which would initially engage in leasing and administration of its own property and, along with development of business operations and gaining of recognition and trust among customers, the company envisages to offer property management services on the contract basis for other properties in Riga and Greater Riga. Company’s commercial form will be Limited Liability Company. Company’s share capital will be 320 000 euro divided in 320 parts. Share capital consist of both cash and property investment. In the course of developing the project, the Thesis author studied the particular industry and concluded that the overall development of the property market is closely related with the social economic and political situation in the country. The industry has a stable position in the national economy of Latvia; its proportional share therein has been comparatively not changing during the last five years and accounted for approximately 15% of the national GDP. The SWOT analysis has been developed for the purpose of describing the competitiveness of the company. The strengths of the newly founded company include the location of the property owned by the company in Riga centre which is highly demanded on the rental market, besides, it is planned that the company will be managed by the experts of the relevant industry, thus ensuring the quality of the provided services compliant with the highest requirements. Moreover, the renovated building property is energy efficient, thus allowing substantial reduction of various utilities costs and providing pleasant living environment for every tenant. In order to forecast eventual development scenarios, the author of the work developed the finance plan of the company. According to the forecast, the company will conclude the first year of operation with the loss of EUR 25787, which is related to the fact that during the first months of operation when the building renovation and improvement takes place, the company will have no revenue, however, the expenses for supervision of the building renovation process and maintenance of vacant spaces will be comparatively high. As, according to the market data, the demand for comparatively economic apartments with repair is high, the company plans to actively attract tenants, thus increasing the turnover and concluding the second year of operation with profit. The company would repay the bank loan during seven years. Any operation of the company is subject to risks, therefore, the Thesis contains the identification of risks and the elaboration of the risk profile management, 13 risks were identified.
Project:Establishment of real estate management and property company LLC Matisa Nami
Keywords: Finanses un kredīts; nekustamais īpašums; nekustamā īpašuma pārvaldes un apsaimniekošanas uzņēmums; ilgtermiņa investīcijas; biznesa plāns; īres tirgus