Pirmsskolas 2 - 3 gadīgu vecuma bērnu saskarsmes prasmju sekmēšana rotaļās - Puriņa, Liene (Latvijas Universitāte, 2017)
Kvalifikācijas darba autore: Liene Puriņa Kvalifikācijas darba vadītāja: Mārīte Poiša Kvalifikācijas darba nosaukums: Pirmsskolas 2 – 3 gadīgu vecuma bērnu saskarsmes prasmju sekmēšana rotaļās. Pētījuma mērķis: Teorētiski analizēt un praktiski pētīt saskarsmes prasmju sekmēšanas iespējas rotaļās bērniem no 2 – 3 gadu vecumam. Pētījuma uzdevumi: 1.Analizēt teorētiskās autoru atziņas par saskarsmi, vispārējo struktūru, 2 – 3 gadīgu bērnu vecumposmu īpatnības veidojot saskarsmes prasmes, rotaļās. 2.Analizēt teorētiskās autoru atziņas par rotaļām, iedalījumu un pieaugušo darbu rotaļu organizēšanā. 3.Veikt praktisko darbu ar bērniem un pētīt saskarsmes prasmju sekmēšanas iespējas rotaļās. Teorētiskajā daļā var iepazīties ar pedagogu un psihologu atziņām par saskarsmes jēdzienu un tās būtību, 2 – 3 gadīgu bērnu saskarsmes prasmju veidošanās likumsakarībām rotaļās, kā arī pieaugušo attieksmes veidošanu rotaļu organizēšanā un rotaļu klasifikāciju. Praktiski norisinājās bērnu pedagoģiskā novērošana saskarsmes prasmju izzināšanai un pedagoģiskā izmēģinājuma darbība saskarsmes prasmju sekmēšanai rotaļās. Pētījuma metodes: Teorētiskā pētniecības metode - literatūras analīze. Empīriskās pētniecības metodes - pedagoģiskā novērošana un pedagoģiskā izmēģinājuma darbība. Savukārt pētniecisko bāzi veido “X” pirmsskolas izglītības iestādes 1. grupas bērni vecumā no 2 – 3 gadi. Pētījuma rezultāti apstiprina pētījuma hipotēzi: 2 – 3 gadīgu bērnu saskarsmes prasmju sekmēšana rotaļās tiks veicināta, ja pedagogs ar padziļinātu pieeju izvēlēsies attiecīgas rotaļas tieši saskarsmes prasmju sekmēšanai. Pētījuma atslēgas vārdi: Saskarsme, saskarsmes prasmju sekmēšana, bērnu vecumposmu attīstība, rotaļa, rotaļu iedalījums, pieaugušo darbs rotaļu organizēšanā, pedagoģiskais process. Kvalifikācijas darba apjoms: 54 lpp, 2 attēli, 2 tabulas, 3 pielikumi, 51 literatūras avots.

Skilled author: Liene Puriņa Skilled driver: Mārīte Poiša Skilled Name: Preschool 2 - 3 year-old children communication skills promotion play. The study aims: to analyze theoretically and practically to study the communication skills of stimulating play opportunities for children from 2 - 3 years of age. Research tasks: 1.Analyze theoretical knowledge of the authors of the communication, the overall structure of the 2-3 year-old children's age group peculiarities of developing communication skills play. 2.The authors analyze the theoretical knowledge of the play, the breakdown and adult work play in the organization. 3.Carry out practical work with children and to explore the possibilities of promoting communication skills play. In the theoretical part can get acquainted with teachers and psychologists about the concept of communication and the nature of the 2 - 3 year-old children's communication skills formation regularities of play, as well as adult attitudes play in the organization and play rankings. Practically held in child pedagogical observation interrogate communication skills and pedagogical pilot activities to promote communication skills play Methods: Theoretical research method - literature analysis. Empirical research methods - observation of teaching and pedagogical pilot operation. While the research is “X” Kindergartens Group 1 children aged 2 - 3 years. The research results confirm the hypothesis of the study: 2 - 3 year-old children's communication skills will contribute to the promotion of play if a teacher with an in-depth approach to choose appropriate games directly promote communication skills. Study keywords: Communication, communication skills Promotion of children's age group development, game, toy division, adult toy work in organizing the teaching process. Qualification workload: 54 lpp, 2 images, 2 tables, 3 appendices, 51 bibliography sources.
Preschool 2 - 3 year-old children communication skills promotion play
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; Saskarsme; saskarsmes prasmju sekmēšana; bērnu vecumposmu attīstība; rotaļa, rotaļu iedalījums; pieaugušo darbs rotaļu organizēšanā,