Minoritāšu tiesiskais stāvoklis Latvijas Republikā 1918. – 1940. Krievu minoritātes aspektā - Suhanova, Alma (Latvijas Universitāte, 2012)
1918. gada 18 novembrī tika dibināta Latvijas Republika. Latvijas Republika sevi pasludināja par nacionālu valsti, respektīvi, vienas nācijas valsti. Taču reālā situācijā pēc Pirmā Pasaules kara Latvijas teritorijā nebija labvēlīga vienas nācijas valsts izveidošanai. Tautas, kas līdzās latviešu tautai bija dzīvojušas, vai arī bijušas noteicējas pār latviešu tautu, nokļuva nacionālās minoritātes statusā. Krievu minoritāte ir viena no šim minoritātēm. Tā kā krievu minoritātes pārstāvju tiesiskais stāvoklis un to attieksme pret Latvijas valsti ir aktuāla problēma arī šobrīd, tad darba mērķis ir Latvijas likumdošanas, kas attiecināma uz minoritāšu tiesībām, analīze, salīdzinot demokrātijas posmu ( 1918-1934) ar autoritāro posmu ( 1934-1940) krievu minoritātes aspektā. Lai sasniegtu uzstādīto mērķi, darbā tiks pētīti un salīdzināti Latvijas likumdošanas normatīvie akti šajos abos posmos - to ietekme uz minoritātēm un krievu minoritātes reakciju uz to.

In 1918, November 18th was founded Republic of Latvia. Republic of Latvia declared itself as a national state, respectively, a one nation state. But the real situation after World War I in territory of Latvia was not a favorable for the foundation of one nation state. Nations, which had lived along with the Latvian nation, or had governed over the Latvian nation, became as minorities. Russian minority is one of those minorities. As a legal status and attitude towards the Latvian state from representatives of the Russian minority is an urgent problem at present as well, the work focuses to analize Latvian legislation, which is attributable to minority rights, by comparing the phase of democracy (1918-1934) with the authoritarian period (1934-1940), from the Russian minority point of view. To achieve the goal a diploma paper will explore and compare the Latvian legislative laws and regulations of the both phases - their impact on minorities and the Russian minority's response to it. -
Legal status of Russian minorities in the Republic of Latvia 1918 - 1940. In aspect of Russian minority
Keywords: Juridiskā zinātne