Kriminālprocesa uzsākšanas problēmas teorijā un praksē - Dokicans, Ivans (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba nosaukums ir „Kriminālprocesa uzsākšanas problēmas teorijā un praksē”. Šajā darbā, pamatojoties uz spēkā esošo Kriminālprocesa likumu, juridisko literatūru un praksi, tiek izpētīti jautājumi, kas attiecas uz kriminālprocesa uzsākšanu, atteikšanos uzsākt kriminālprocesu un problēmās, kas radās prakse, piemērojot Kriminālprocesa likuma regulējumu. Temata aktualitātes pamatojums un tā izvēle ir skaidrojama ar padziļinātu izpratnes veidošanu par kriminālprocesa uzsākšanu, turklāt šī tēma ir īpaši aktuāla šodien, jo ik dienas notiek likuma nekorekta piemērošana, kura savukārt noved pie cietušo personu vai potenciāli vainīgo persona tiesību aizskārumiem. Maģistra darba mērķis bija analizēt kriminālprocesa uzsākšanas iemeslus un pamatus, izpētīt kriminālprocesa uzsākšanas institūtu ārvalstīs, izpētīt kriminālprocesa uzsākšanas kārtību, atteikšanas uzsākt procesa pamatu, kā arī – uz izzinātās, apstrādātās un klasificētās informācijas pamata atrast problemātiskas situācijas, kā rezultātā tika izteikti secinājumi un priekšlikumi kriminālprocesa normu tālākā attīstīšanā un pilnveidošanā. Darba pirmajā nodaļā tika apskatīti jautājumi par kriminālprocesa jēdzienu, mērķi un kriminālprocesa ierosināšanas stadijas regulējumu. Darba otrajā nodaļā tika analizētas kriminālprocesa uzsākšanas jēdziens, iemesli un pamats. Darba trešajā nodaļā, tika noskaidrots kriminālprocesa uzsākšanas tiesīgu subjektu uzskaitījums un tā salīdzinājums ar ārvalstu pieredzi. Ceturtajā nodaļā tika apskatīta kriminālprocesa uzsākšanas kārtība, paziņojumu par kriminālprocesa uzsākšanu nosūtīšanas regulējums, kā arī kriminālprocesa uzsākšanas pret personu un pēc piederības noziedzīgu nodarījumu grupas objektam praktiskā nozīme. Piektajā nodaļā, darba autors veica atteikšanas uzsākt kriminālprocesa institūta tiesisko regulējuma analīzi, kā arī noskaidroja lēmuma par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu pamatojuma nepieciešamību un pārsūdzību. Turpat darba autors veica prakses laikā savākto materiālu analīzi un izteica priekšlikumus, kā izlabot esošo situāciju

Master's thesis entitled "The begining Criminal procedure problems in theory and practice." In this work, building on the existing criminal law, legal literature and practice is explored issues relating to the criminal proceedings, a refusal to initiate criminal proceedings and the problems encountered in practice in the application of criminal law framework. Topicality of the subject and the selection is due to an in-depth awareness of the criminal proceedings, and this issue is particularly acute today, because of the daily application of the law is incorrect, which in turn leads to potential victims or perpetrators to the injured party. Master's thesis was to analyze the reasons for the initiation of criminal proceedings and the grounds, explore the institute criminal proceedings abroad to investigate criminal proceedings order to launch denial process, as well - to find out about the processed and classified information, the find problematic situations which led to the conclusions and recommendations expressed in the criminal rule in the further development and improvement. In the first chapter examines the issues was that the criminal concept, objectives and initiation of criminal proceedings stage framework. The second chapter analyzed the concept of criminal proceedings, the reasons and basis. In the third chapter, it was established criminal procedure list of eligible subjects and comparison with foreign experience. The fourth chapter deals with criminal procedure was procedure, notification of the initiation of criminal proceedings transmission regulation and initiation of criminal proceedings against a person for an offense belonging to the group object of practical importance. In the fifth chapter, the author conducted a refusal to initiate criminal proceedings institute legal framework for analysis and revealed the decision on refusal to initiate criminal proceedings and the need for supporting the appeal. Above, the author carried out during the practice analysis of the material collected and made proposals as to how to rectify the situation.
The begining Criminal procedure problems in theory and practice
Keywords: Juridiskā zinātne