Civilprocesa paātrināšana - Makucevičs, Viktors (Latvijas Universitāte, 2009)
Jebkurai personai Latvijas Republikā, lai aizsargātu savas aizskartās vai apstrīdētās civilās tiesības, ar likumu aizsargātās intereses, ir iespējams griezties Latvijas Republikas tiesā, savu tiesību aizstāvību īstenojot visās tiesu instancēs. Īstenojot savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību, ar likumu aizsargāto interešu aizstāvību civilprocesuālajā kārtībā ne vienmēr tas notiek pašā efektīvākajā veidā. Arī piemērojot procesuālās normas vai veicot to uzlabošanu netiek izmantotas pilnīgi visas iespējas, lai sasniegtu maksimālo rezultātu. Konkrētajā darbā analizēti civilprocesa paātrināšanas nepieciešamību nosakošie faktori un mēģināts noteikt virzienus, kuros darbojoties iespējama civilprocesa paātrināšana. Darba izstrādāšanā izmantoti tiesu nolēmumi, Latvijas Republikas likumdošanas akti, zinātniskas publikācijas, teorētiski un vēsturiski pētījumi. Darbā iekļauti ierosinājumi Latvijas Civilprocesa likuma iespējamajiem grozījumiem un papildinājumiem, piedāvāti praktiski risinājumi tiesu darba uzlabošanā, tiesu prakses veidošanā.

Any person in Latvia Republic has rights to apply the Latvia Republic court to defend his/her violated civil rights guarded by the rules of state legislation. It is possible for everyone to defend these rights in all the instances of courts, but not always it is possible to defend persons violated civil rights as soon as possible and to do this effectively. In this work is analysed how to improve Latvia Civil procedure law, how to hasten the civil process in the most effective way. Courts judgements, resolutions, statistic data, Latvia Republic legislative acts, and scientific publications, theoretical researches have been used to prepare this work. The work includes eventual additions and amendments of Latvia Civil procedure law. The practical solutions how to improve judicial practice are given as well.
Acceleration of Civil Procedure
Keywords: Juridiskā zinātne