Prasību avoti tirgus orientētu produktu izstrādē - Upītis, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2016)
Programmatūras prasību izstrāde ir netriviāls process, kas sevī ietver prasību apzināšanu no projektā iesaistītajām pusēm. Uz plašāku tirgu orientētu sistēmu izstrādē ir sarežģīti apzināt visas projektā iesaistītās puses. Tāpēc dažkārt prasības tiek izgudrotas radot iespējami nevajadzīgas, kļūdainas, grūti atsekojamas programmatūras prasības. Darba izpētes mērķis ir noskaidrot kādi vēl prasību avoti bez lietotāja ir identificēti akadēmiskajā literatūrā un izpētīt kādas ir to kopsakarības ar prasību veidiem. Darba ietvaros tika veikts sistemātisks literatūras apskats, lai noskaidrotu akadēmiskajā literatūrā piedāvātos prasību avotus un veidus. Kartēšanas rezultātā tika izstrādāta iestrādne, lai turpinātu prasību avotu un veidu izpēti un uzlabotu prasību noskaidrošanu apstākļos, kur lietotajs, kā prasību avots, nav pieejams.

Software requirements development is a non-trivial process that includes the requirements identification by the project stakeholders. For the broader market-oriented system development it is difficult to identify all the stakeholders of the project. Therefore, in some cases the requirements are created as probably unnecessary, faulty or difficult to trace.  The research aim of the Thesis is to find out what other sources without the user are identified in the academic literature. Within the framework of the Thesis the systematic literature review was performed to find suggested requirement sources and types in the academic literature. The mapping led to development of the template which facilitates requirement elicitation in situations where the user as a source of requirement is not available.
Requirement sources in market driven product development
Keywords: Datorzinātne; Programminženierija; Programmatūras prasību avoti; tirgus orientētas prasības; sistemātisks literatūras apskats