Cēlmetālu piemaisījumu analīze un uzkrāšanās cēloņi tritiju ģenerējošā keramikā - Valtenbergs, Oskars (Latvijas Universitāte, 2017)
Cēlmetālu piemaisījumu analīze un uzkrāšanās cēloņi tritiju ģenerējošā keramikā. Valtenbergs O., zinātniskais vadītājs: profesors, Dr. chem. Vīksna A., zinātniskais konsultants: pētnieks, MSc. chem. Zariņš A. Maģistra darbs, 40 lappuses, 27 attēli, 6 tabulas, 31 literatūras avots, 4 pielikumi. Latviešu valodā. Literatūras apskatā ir izklāstīta galvenā informācija par kodoltermisko sintēzi un eksperimentālo reaktoru (International Thermonuclear Experimental Reactor – ITER), kā arī tā testa blanketa moduļiem, tritija ģenerējošo keramiku un pētījumam izmantotajām analīzes metodēm. Ar dažādām analīzes metodēm, eksperimentāli tika analizētas modificētās litija ortosilikāta (Li4SiO4) minilodītes ar dažādu cēlmetālu (Pt, Au un Rh) piemaisījumu daudzumu. Novērtētas iespējamās cēlmetālu oksidācijas pakāpes un to sadalījums uz minilodīšu virsmas.

Noble metal impurities analysis and accumulation reasons in tritium breeding ceramic. Valtenbergs O., scientific supervisor: professor, Dr. chem. Vīksna A., scientific consultant: researcher, MSc. chem. Zariņš A. Master thesis, 40 pages, 27 figures, 6 tables, 31 references, 4 appendices. In Latvian. The theoretical review contains general information about fusion and the experimental reactor (International Thermonuclear Experimental Reactor – ITER) as well as information about test blanket modules, tritium breeder ceramics and element quantification methods. Modified lithium orthosilicate (Li4SiO4) pebbles with different content of the noble metal (Pt, Au, Rh) impurities were investigated with different analysis methods. The oxidation states and distribution of the noble metals on the surface of the pebbles were estimated.
The analysis of noble metal impurities and accumulation reasons in tritium breeding ceramic
Keywords: Ķīmija; LITIJA ORTOSILIKĀTS; LITIJA PLATINĀTS; CĒLMETĀLI; pXRD; ICP-MS