Evidencialitātes izteikšanas līdzekļi latviešu valodā - Kalviša, Liene (Latvijas Universitāte, 2014)
Promocijas darbs „Evidencialitātes izteikšanas līdzekļi latviešu valodā” uzskatāms par pirmo pētījumu, kas par galveno analīzes objektu izvirza evidencialitāti un tās izpausmi latviešu valodā. Evidencialitāte ir semantiska kategorija, kuras galvenā funkcija ir norāde uz informācijas ieguves avotu. Darba mērķis – analizēt evidencialitāti kā semantisku kategoriju, balstoties latviešu valodas materiālā. Promocijas darba teorētiskajā daļā aplūkota evidencialitātes jēdziena izpratne valodniecībā un analīzes iespējas, tās vēsturiskie aizsākumi un attīstība līdz mūsdienām, tipoloģija, tiešas un netiešas informācijas šķīrums un ar to saistītā problemātika, epistēmiskās modalitātes un evidencialitātes attieksmes. Darba praktiskajā daļā analizēta evidencialitātes izpausme latviešu valodā, aplūkoti galvenie evidenciālo nozīmju tipi (renaratīvs, inferencialitāte, admiratīvs) un to izteikšanas līdzekļi. Analīzes gaitā šķirti morfoloģiski (darbības vārda izteiksmes, saliktās laika formas) un nemorfoloģiski (partikulas, evidenciālas semantikas darbības vārdi, iespraudumi u. c.) evidencialitātes izteikšanas līdzekļi, analīzē izmantojot iespiesto preses izdevumu, interneta resursu un „Līdzsvarotā mūsdienu latviešu valodas tekstu korpusa” materiālu.

The doctoral thesis “Linguistic Manifestation of Evidentiality in Latvian” is the first research on evidentiality and evidential marking in the Latvian language. Evidentiality is a semantic category whose primary function is to indicate the source of information. The aim of the study is to describe evidentiality as a semantic category in the system of the Latvian language. The theoretical part examines linguistic approaches to evidentiality from the origin of the concept till nowadays, its types, direct and indirect information types and related problems, epistemic modality and evidentiality. The empirical part analyses evidential marking in the Latvian language examining the main types of evidence (reportative, inferential, admirative) and corresponding evidentials. On the basis of printed mass media, internet texts and using the Balanced Corpus of Contemporary Latvian Texts (Līdzsvarots mūsdienu latviešu valodas tekstu korpuss), morphological (mood, tense aspect forms) and non-morphological (particles, evidential verbs, parenthesis etc.) systems of evidential marking are differentiated.
Linguistic Manifestation of Evidentiality in Latvian
Keywords: Valodniecība; Latviešu sinhroniskā valodniecība; evidencialitāte; modalitāte; semantiska kategorija; Linguistics; evidentiality; modality; semantic category