Saistības starp izdegšanu, pašefektivitāti un sociālo atbalstu pirmsskolas skolotājiem - Sila-Goldšmite, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba tēma ir “Saistības starp izdegšanu, pašefektivitāti un sociālo atbalstu pirmsskolas skolotājiem”. Pētījuma mērķis bija teorētiski un praktiski izpētīt, kādas savstarpējās sakarības pastāv starp izdegšanu, pašefektivitāti un sociālo atbalstu pirmsskolas skolotājiem. Pētījuma ietvaros tika izmantotas trīs aptaujas: Norvēģu skolotāju pašefektivitātes skala (Norwegian Teacher Self-Efficacy Scale, NTSES) (Skaalvik & Skaalvik, 2007), Uztvertā organizācijas atbalsta skala (Perceived Organizational Support Scale) (Eisenberger et al., 1986), Izdegšanas klīnisko apakštipu aptaujas īsā versija (Burnout Clinical Subtype Questionnaire, BCSQ-12) (Montero-Marín et al., 2011) un veiktas četras strukturētas intervijas ar respondentiem. Pētījuma kvantitatīvajā daļā kopumā piedalījās 70 respondenti no Rīgas un reģiona pirmsskolas izglītības iestādēm, pirmsskolas skolotājas. Kopumā piedalījās sievietes vecumā no 18 – 65 + gadiem. Ievērojama daļa respondentu bija vecumā no 26 – 44 gadiem. Apmēram puse respondentu bija ar darba stāžu līdz 10 gadiem un otra puse ar vairāk kā 10 gadu ilgu stāžu. Lielākā daļa respondentu bija ar vidējo darba slodzi no 34 – 40 kontaktstundām nedēļā. Pētījumu un literatūras analīze liecina, ka izdegšana pirmsskolas skolotāju vidū ir aktuāla problēma. Pētījuma rezultāti parāda, ka pazeminoties pirmsskolas skolotāju sociālajam atbalstam, var paaugstināties risks pirmsskolas skolotājiem saskarties ar izdegšanu darbā, kā arī pazemināties pirmsskolas skolotāju pašefektivitāte. Jo augstāks skolotāju sociālais atbalsts, jo augstāka skolotāju pašefektivitāte un zemāki izdegšanas riski. Pirmsskolas skolotāju pašefektivitāte un sociālais atbalsts, preventīvi mazina riskus skolotājiem saskarties ar izdegšanu. Maģistra darba apjoms – 75 lapaspuses, darbā ietverti 2 attēli, 9 tabulas un pievienoti 4. pielikumi. Bibliogrāfijas sarakstu veido 119 vienības latviešu un angļu valodā.

The topic of the Master’s thesis is "Relationship between Burnout, Self-efficacy and Social Support for Preschool Teachers". The aim of the study was to examine theoretically and practically the relationships between burnout, self-efficacy and social support for preschool teachers. The three questionnaires were used in the study: Norwegian Teacher Self-Efficacy Scale (NTSES) (Skaalvik & Skaalvik, 2007), Perceived Organizational Support Scale (Eisenberger et al., 1986), Burnout Clinical Subtype Questionnaire (BCSQ-12) (MonteroMarín et al., 2011) and four structured interviews with respondents were conducted. The quantitative part of the research involved a total of 70 respondents, preschool teachers from preschool educational institutions in Riga and the region. The participants were women aged 18-65+. A significant part of the respondents was aged 26-44 years. About half of the respondents had less than 10 years of experience and the other half had more than 10 years of experience. The most of respondents had an average workload of between 34 and 40 contact hours per week. Research and literature analysis show that burnout among preschool teachers is a pressing problem. The results show that decreasing social support for preschool teachers can increase the risk of job burnout and reduce preschool teachers' self-efficacy. The higher the social support for teachers, the higher the self-efficacy of teachers and the lower the risk of burnout. Preschool teachers' self-efficacy and social support, as a preventive measure, reduce teachers' risk of burnout. The Master's thesis consists of 75 pages, 2 figures, 9 tables and 4 appendices. The list of references and bibliography used consists of 119 items in Latvian and English.
Relationship between Burnout, Self-efficacy and Social Support for Preschool Teachers
Keywords: Izglītības zinātnes; izdegšana; sociālais atbalsts; pašefektivitāte; pirmsskolas skolotāji