Akomodācijas viegluma testa aprobācija datorizētajam redzes skrīningam - Bērtule, Laura (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 42 lapaspusēm. Tas satur 14 attēlus, 7 tabulas, 48 atsauces uz literatūras avotiem. Maģistra darba mērķis bija salīdzināt akomodācijas viegluma mērījumus ar elektronisko iekārtu un klasisko mērīšanas metodi. 79 dalībniekiem (vidējais vecums 22 ± 5 gadi) tika veikts akomodācijas viegluma mērījuma ar standarta metodi, ar rokas flipera datorizēto metodi un 37 no 79 dalībniekiem automatizētā flipera datorizēto metodi. Testiem tika izmantotas ± 2 D lēcas, kas tika mainītas binokulāri, testa attālums 40 cm, bet testu ilgums 1 minūte. Automatizētā flipera datorizētā metodē dalībnieks testu veica ar iekārtu, kas tika uzvilkta dalībniekam uz galvas, lēcas acu priekšā tika nomainītas automātiski ar mehānisma palīdzību, kas reaģēja uz datora klaviatūras taustiņu nospiešanu, dalībniekam sniedzot atbildi par redzamo stimulu. Tika konstatēts, ka automatizētā flipera datorizētā metode būtiski atšķiras no standarta metodes. Tika pielāgotas automatizētā flipera datorizētās metodes kritiskās vērtības. Atslēgvārdi: akomodācija, akomodācijas vieglums, redzes skrīnings, datorizēts akomodācijas viegluma tests.

The master’s thesis is written in Latvian language and contains 42 pages. It includes 14 pictures, 7 tables and 48 source references. The aim of the master's thesis was to compare the measurements of the accommodation facility with the automatized lens flipper machine and the classical measurement method. 79 participants (mean age 22 ± 5 years) underwent accommodation facility measurement with the standard method, the manual hand-held lens flipper computer method, and 37 of the 79 participants with the automated lens flipper computerized method. ± 2 D lenses were used for the tests, which were changed binocularly, the test distance was 40 cm, and the duration of the tests was 1 minute. At the automated lens flipper method lenses was replaced by an automatic device on the participants head, when participant press buttons on keyboard to tell answer about stimulus. The automated lens flipper computerized method was found to be significantly different from the standard method. The critical values of the automated lends flipper computerized method was adjusted. Key words: accommodation, accommodation facility, vision screening, computerized accommodative facility testing.
The Approbation of the Accommodation Facility Test for the Computerised Vision Screening
Keywords: Fizika; akomodācija; akomodācijas vieglums; redzes skrīnings; datorizēts akomodācijas viegluma tests