Darba dienas ilguma ietekme uz māsas pašsajūtu un pacientam veikto aprūpi - Drēska, Marta (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba tēma ir darba dienas ilguma ietekme uz māsas pašsajūtu un pacientam veikto aprūpi. Tēmas aktualitāti pamato Latvijas veselības aprūpei raksturīgās 24h maiņas. Ņemot vērā maiņu un nakts darba negatīvo ietekmi uz indivīda veselību, izvirzīts mērķis noskaidrot darba dienas ilguma ietekmi uz māsas pašsajūtu un veikto aprūpi. Hipotēze ir māsas, kas strādā 24h maiņas uzrāda zemākus rezultātus visās trīs “SAN” skalās, nekā māsas, kas strādā 12h un uzskata, ka tas negatīvi ietekmē veikto aprūpi. Lai sasniegtu mērķi izvēlēta kvantitatīva pētījuma metode. Hipotēze tika apstiprināta. Māsas, kuru pēdējā maiņa bija 12h gara, ieguva augstākus rādītājus visās 3 “SAN” skalās salīdzinājumā ar māsām, kas strādāja 24h, tomēr iegūtā atšķirība nebija statistiski nozīmīga. Vairums respondentu, uzskata, ka maiņas ilgums ietekmē fizisko (79%) un emocionālo (81%) pašsajūtu un 77% uzskata, ka pašsajūta ietekmē sniegto aprūpi. Tie, kas uzskata, ka dežūras ilgums lielākā mērā ietekmē emocionālo pašsajūtu uzskata arī, ka pašsajūta lielākā mērā ietekmē sniegto aprūpi.

The topic of the study is the impact of the length of a shift on a nurse's well-being and the care provided. Topic is based on the 24h shifts common in Latvian healthcare. Given the negative effects of shift and night work on health, the goal is to investigate the impact of shift lenght on a nurse's well-being and provided patient care. The hypothesis is that nurses working 24h shifts will show lower results in all 3 "SAN" scales than those working 12h, negatively affecting patient care. A quantitative study confirmed this hypothesis, with the 12h shift group showing higher scores in all "SAN" scales compared to those who worked 24-hour shifts, but the difference was not statistically significant. Most respondents believe that shift length affects physical (79%) and emotional (81%) well-being, and 77% believe that nurse well-being affects patient care. Those who strongly believed that shift length affects emotional well-being also believed that well-being has a greater impact on patient care.
The impact of the length of a shift on a nurse's well-being andthe care provided
Keywords: Medicīna; 24 stundu maiņas; māsas pašsajūta; pašsajūtas ietekme uz aprūpi; Diennakts maiņu darbs