Mijiedarbība starp ārvalstu tiešajām investijām un darba spēka emigrāciju Latvijā no 2004. līdz 2023.gadam - Paškova, Daniēla (Latvijas Universitāte, 2025)
Šis bakalaura darbs pēta ārvalstu tiešo investīciju (ĀTI) un darbaspēka emigrācijas mijiedarbību Latvijā no 2004. līdz 2023. gadam, uzsverot, kā emigrācijas tendences ietekmē ĀTI plūsmas dažādās tautsaimniecības nozarēs. Pētījuma mērķis ir noteikt, vai pieaugošā emigrācija darbojas kā atturošs faktors ĀTI piesaistei, it īpaši darbaspēka ietilpīgajās nozarēs, analizējot nozaru datus veselības aprūpē, lauksaimniecībā un informācijas tehnoloģijās (IT). Pētījumā izmantota jaukta metode, apvienojot statistisko datu analīzi un kvalitatīvus ekspertu interviju atzinumus, lai atklātu darbaspēka pieejamības un investīciju pievilcības dinamiku. Rezultāti norāda, ka veselības aprūpē augsta kvalificētu speciālistu emigrācija pastiprina darbaspēka trūkumu, kas var mazināt ĀTI piesaisti, radot nestabilitātes risku. Savukārt IT nozarē, neskatoties uz ievērojamo darbaspēka aizplūšanu, investīcijas turpina pieaugt, pateicoties augstam izaugsmes potenciālam un digitālās infrastruktūras attīstībai. Lauksaimniecības nozare saskaras ar dubultām problēmām – darbaspēka trūkumu un ierobežotu ĀTI piesaisti, jo investori dod priekšroku kapitālietilpīgām stratēģijām, lai mazinātu atkarību no darbaspēka. Darba noslēgumā izstrādāti priekšlikumi, kas vērsti uz darbaspēka noturēšanas stratēģijām, darba tirgus uzlabošanu un sektoru politiku pielāgošanu, lai nodrošinātu, ka ĀTI piesaiste saskan ar darbaspēka stabilizācijas mērķiem.

This bachelor’s thesis explores the relationship between foreign direct investment (FDI) and labor emigration in Latvia from 2004 to 2023, emphasizing how emigration trends impact FDI inflows across key economic sectors. The research aims to determine whether increased emigration acts as a barrier to FDI, particularly in labor-intensive industries, by analyzing sector-specific data in healthcare, agriculture, and information technology (IT). A mixed-methods approach is used, combining quantitative data analysis of statistical reports and qualitative insights from expert interviews to capture the nuanced dynamics between labor availability and investment attractiveness. The findings indicate that in the healthcare sector, high emigration rates of skilled professionals increase labor shortages, which in turn may discourage FDI by signaling about workforce instability and increased operational risks. In contrast, the IT sector, despite experiencing significant labor outflow, continues to attract FDI due to its high growth potential and digital infrastructure investments. Meanwhile, the agriculture sector faces a dual challenge of labor shortages and limited FDI inflows, as investors aim for capital-intensive strategies to mitigate labor dependency. The thesis concludes that while FDI can potentially offset some of the economic losses from emigration by creating new employment opportunities, the persistent labor shortages in key sectors may shift investment patterns towards less labor-dependent and more capital-intensive projects. Proposals are made to address these challenges, focusing on targeted workforce retention strategies, improved labor market conditions, and sector-specific policy adjustments aimed at aligning FDI attraction with workforce stabilization.
Relationship between Foreign Direct Investment and Labor Emigration in Latvia from 2004 to 2023
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; economics; fdi; emigration; investing