Subjektīvā labklājība un to ietekmējošie ekonomiskie faktori. - Jankovska, Anete (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba tēma ir „Subjektīvā labklājība un to ietekmējošie ekonomiskie faktori”. Maģistra darba mērķis ir, balstoties uz ekonomikas izaugsmes, ienākumu nevienlīdzības un sabiedrības labklājības izpēti, Rīgas iedzīvotāju aptauju un ekspertu viedokļu par subjektīvo labklājību apkopošanu, izdarīt secinājumus par subjektīvās labklājības līmeni Latvijā un ekonomisko faktoru ietekmi uz subjektīvās labklājības līmeni, kā arī izteikt priekšlikumus subjektīvās labklājības paaugstināšanai un mērījumu pielietošanai politikas īstenošanā. Balstoties uz izvirzīto maģistra darba mērķi, noteikti darba uzdevumi un izvirzītas trīs hipotēzes:  Hipotēze I: Subjektīvās labklājības līmenis ir augstāks iedzīvotāju ar augstiem ienākumiem vidū.  Hipotēze II: Sociālekonomiskie faktori – personiskais ienākumu līmenis, ekonomikas izaugsme un ienākumu nevienlīdzība – ir galvenie subjektīvo labklājību ietekmējošie faktori.  Hipotēze III: Subjektīvās labklājības līmenis ir augstāks par pastāvošo sabiedrības labklājību Latvijā. Pētījuma rezultāti liecina, ka subjektīvās labklājības līmenis nav augstāks par pastāvošo sabiedrības labklājību, un atspoguļo saistību starp indivīda ienākumu līmeni un subjektīvo labklājību. Nozīmīgākie subjektīvo labklājību ietekmējošie faktori ir veselības stāvoklis, personīgais ienākumu līmenis un tā izmaiņas un personiskā izaugsme. Maģistra darba izstrādē izmantoti 83 informācijas avoti. Darba apjoms ir 104 lappuses, un tas ietver 31 attēlu, 4 tabulas un 4 pielikumus.

The topic of the master’s thesis is “Subjective well-being and the impact of economic factors”. The purpose of study is to draw conclusions about subjective well-being in Latvia and the impact of economic factors and to submit propositions on how to increase the level of subjective well-being and implement the research results in the policymaking process, based on a research of economic growth, income inequality and overall welfare, a survey of residents of Riga and expert interviews. Based on the purpose of the study, research tasks and three hypotheses are defined:  Hypothesis I: Subjective well-being is higher among people with higher income.  Hypothesis II: Socioeconomic factors – the level of income, economic growth and income inequality – have the most impact on subjective well-being.  Hypothesis III: Subjective well-being is higher than the existing well-being in Latvia. Master’s thesis is based on 83 information sources. It consists of 104 pages, including 31 pictures, 4 tables and 4 appendixes.
Subjective well-being and the impact of economic factors.
Keywords: Ekonomika; Labklājība; Subjektīvā labklājība; Ienākumu nevienlīdzība; Uztvere; Attieksme