Ekstracelulārā matriksa sintēzes un degradācijas loma ādas dzīšanā un tās analīze biotehnoloģiski veidotos ādas audos - Pirtniece, Liene (Latvijas Universitāte, 2015)
Darba mērķis ir izstrādāt ādas audu modeli in vitro, balstītu uz ādas šūnu kokultūru kultivēšanu trīsdimensionālā fibrīna matriksā, kā arī noteikt izveidotajos audos ekstracelulārā matriksa (ECM) komponentu sintēzi un degradāciju. Papildus tika ievākti arī hronisku brūču eksudātu paraugi, kuriem tika veikta dažādu – ar brūču dzīšanu saistītu marķieru analīze. Mērķa sasniegšanai tika izmantotas šūnu, molekulārās bioloģijas un imunoloģijas metodes. Darbā iegūtie rezultāti parāda ECM komponentu, to degradējošo enzīmu un augšanas faktoru produkcijas izmaiņas audu kultivēšanas laikā un ļauj izvēlēties optimālu ādas audu modeļsistēmas veidošanas un kultivēšanas metodiku. Darbs tika izstrādāts Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Šūnu transplantācijas centra laboratorijā, Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas katedrā un Latvijas Universitātes Bioanalītisko un biodozimetrijas metožu laboratorijā no 2013. gada septembra līdz 2015. gada maijam

The aim of this study is the generation of a skin tissue model in vitro, based on co-cultivation of fibroblasts and keratinocytes in a three-dimensional (3D) fibrin scaffold. Additionally, the synthesis and degradation of extracellular matrix (ECM) components were determined in these models. Chronic wound (ulcer) exudates were also analysed. Methods of immunology, molecular and cell biology were used. Results in this study show the changes in the production of ECM components, its degrading enzymes and growth factors during the tissue cultivation period and also allow selecting an optimal method for the development and cultivation of skin tissue model-systems. This study was done in Cell Transplantation Centre of Pauls Stradin’s Clinical University Hospital, Chair of Microbiology and Biotechnology and Laboratory of Byoanalytical and Biodosimetry methods of University of Latvia from September 2013 to May 2015.
The role of extracellular matrix synthesis and degradation in skin healing and its analysis in bioengineered skin tissue
Keywords: Bioloģija; 3D ādas audu modelis; ekstracelulārais matrikss; kokultūras; eksudāti; brūču dzīšana