Ķīmisko risku faktori farmaceitiskās rūpniecības reaktora operatoram - Seminoviča, Inna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma “Ķīmisko risku faktori farmaceitiskās rūpniecības reaktora operatoram”. Darba autore: Inna Seminoviča. Darba vadītājs: zinātnes doktors Iveta Daugule. Bakalaura darbs izklāstīts uz 68 lpp., ietver 24 attēlus, 27 tabulas, 4 pielikumus un 53 literatūras avotus. Darbā tika novērtēta ķīmisko risku iespējamā ietekme uz reaktoru operatoriem farmācijas uzņēmumā. Darbs sastāv no ievada, 3 daļām ar apakšnodaļām, secinājumiem, priekšlikumiem un pielikumiem. Darba pirmajā daļā apkopota informācija no literatūras un zinātniskiem avotiem par Baltijas valstu un pasaules farmācijas nozarēm. Par ķīmiskajiem riskiem, kas pastāv zāļu ražošanas uzņēmumos, un to ietekmi uz cilvēku veselību. Darba otrajā daļā aprakstītas metodes ķīmiskā riska novērtēšanai, izmantojot īpašas matricas. Darba trešajā daļā tika analizēti ķīmisko risku izpētes rezultāti un izstrādāti nepieciešamie preventīvie pasākumi risku mazināšanai.

Bachelor thesis topic “Chemical risk factors for the pharmaceutical industry reactor operator”. Author of the work: Inna Seminoviča. Supervisor: Doctor of Science Iveta Daugule. The bachelor thesis is presented on 68 pages, includes 24 images, 27 tables, 4 appendices and 53 literature sources. The work assessed the potential impact of chemical risks on reactor operators in a pharmaceutical company. The work consists of an introduction, 3 parts with subsections, conclusions, proposals and appendices. The first part of the work will collect information from literature and scientific sources about the pharmaceutical industries of the Baltic States and the world. About the chemical risks that exist in pharmaceutical companies and their impact on human health. The second part of the paper describes methods for chemical risk assessment using special matrices. In the third part of the work, the results of the chemical risk research were analyzed and the necessary preventive measures were developed to reduce the risks.
Chemical risk factors for the pharmaceutical industry reactor operator
Keywords: Arodveselība un drošība darbā; reaktoru operators; darba vides riski; ķīmiskie riski; ražošanas iecirknis; preventīvie pasākumi