Trauksmes un depresijas simptomu saistība ar dzimuma disforiju un uztverto sociālo atbalstu transvīriešu populācijā - Aleksejeva, Jelizaveta (Latvijas Universitāte, 2020)
Šī pētījuma mērķis ir izpētīt kādas savstarpējās saistības pastāv starp depresijas un trauksmes simptomiem, uztverto sociālo atbalstu un dzimuma disforiju transvīriešu populācijā. Pētījuma dalībnieki ir pilngadīgie, angliski runājošie transvīrieši (N=81). Dalībnieki aizpildīja 3 aptaujas : Trauksmes, depresijas un stresa skala (Depression Anxiety & Stress Scales (DASS) Lovibond, S.H. & Lovibond, P.F., 1995), Dzimuma kongruences un apmierinātības ar dzīvi skala (The Gender Congruence and Life Satisfaction Scale (GCLS) Bethany A. et al., 2018) un uztvertā sociālā atbalsta skala (Zimet GD. et al., The Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS)). Aptaujā tikai iekļauti arī demogrāfiskie jautājumi, tādi kā : vecums, izglītība, dzīvesvieta un vai transvīrietis jau ir uzsācis hormonālo terapiju. Rezultāti parāda, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp depresijas un trauksmes simptomiem, uztverto sociālo atbalstu un dzimuma disforiju.

The aim of this study is to investigate the relationships between depression and anxiety symptoms, perceived social support, and gender dysphoria in the transgender male population. The study participants are adult transgender men (N = 81). Participants completed 3 surveys: Depression Anxiety & Stress Scales (DASS) Lovibond, SH & Lovibond, PF, 1995), The Gender Congruence and Life Satisfaction Scale (GCLS) Bethany A. et al., 2018) and the perceived social support scale (Zimet GD. Et al., The Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS)). The survey also includes demographic questions such as: age, education, country and whether the transgender men have already started hormone replacement therapy. The results show that there is a statistically significant relationship between depression and anxiety symptoms, perceived social support and gender dysphoria.
Relationship Between Anxiety and Depression Symptoms, Gender Dysphoria and Perceived Social Support in the Transgender Men Population
Keywords: Psiholoģija; transvīrieši; dzimuma disforija; depresijas simptomi; trauksmes simptomi; uztvertais sociālais atbalsts