Imigrantu telpisko izkliedi ietekmējošie faktori: imigrācijas no Rumānijas un Marokas Itālijā gadījums - Pavelková, Lenka (Latvijas Universitāte, 2013)
Šī maģistra darba mērķis ir analizēt faktorus, kas ietekmē imigrantu telpisko izkliedi to galamērķa valstīs, kas šajā gadījumā ir rumāņu un marokāņu imigranti Itālijā. Teorijā izmantojot neoklasiskās ekonomikas un tīkla teorijas, analizēju dažādu faktoru ietekmi uz rumāņu un marokāņu imigrantu skaita pieauguma tempiem Itālijas provincēs. Analīze atklāja, ka abām grupām ir sākotnējo migrantu skaita negatīva ietekme uz iedzīvotāju skaita relatīvo pieaugumu no Rumānijas un Marokas, kas ir tieši pretēji tīkla teorijai. Ar neoklasiskās ekonomikas teoriju bija iespējams izskaidrot rumāņu imigrantu gadījumu, bet marokāņu imigrantu gadījumu. Kopējie rezultāti norāda uz imigrantu grupu decentralizācijas tendenci laika gaitā.

This thesis is aimed at analyzing the factors that influence the spatial distribution of immigrants in destination countries on the case of Romanian and Moroccan immigrants in Italy. Using the theoretical framework of neoclassical economics and network theory, I analyzed different factors’ influence on the speed of growth of number of Romanian and Moroccan immigrants in the Italian provinces. The analysis revealed that for both groups, there is a negative influence of the original migrant stock and number of co-nationals on the relative growth of the number of residents from Romania and Morocco which goes directly against the network theory. The neoclassic economics prove to have validity only in case of Romanians, but not Moroccans. The overall results suggest tendency to deconcentration of immigrant groups over time.
Factors that influence spatial distribution of immigrants:the case of Romanians and Moroccans in Italy
Keywords: Socioloģija