Vilka tēls austrumslāvu un latviešu tradicionālajā kultūrā: salīdzinošais aspekts. - Sorokina, Valērija (Latvijas Universitāte, 2018)
Darbs veltīts vilka tēlam tautas slāvu un baltu tradīcijās. Pētījuma mērķis ir vilka tēla specifikas analīze un salidzināšana starp Austrumu slāvu un Latviešu (baltu) tradicionālājās kultūrās. Autors izpēta vilka tēlu krievu un latviešu tautiskā folklore no slāviska un baltiska mitoloģiskā priekšstata paradigmā par doto dzīvnieku. Darbs sastāv no trīm daļām – pirmā daļa, teorētiskā, apraksta vilka tēlu slāvu folklorā. Otrā daļa tiek veltīta vilka īpatnības analīzei austrālloķu folkloras tekstos. Trešajā daļā tiek pētīta vilka īpatnība latviešu folkloras tekstos. Darba rezultātā tiek atspuguļota vilka tēla specifika austrumslāvu un latviešu folklorā, abi zoomorfju tēli tiek salīdzināti viens ar otru, lai atklātu kopējās un atšķirīgas īpatnības. Dotais temats var ieinteresēt filologus, folkloristus, kulturoloģijas specialistus, kā arī jebkuru cilvēku, kurš interesējas ar vilka tēlu tradicionālājās kultūrās.

This work is dedicated to the image of the wolf in national Slavic and Baltic traditions. The purpose of this study is a comparative analysis of the specificity of the wolf's image in East Slavic and Latvian (Balt) traditional cultures. Author explores the image of the wolf in Russian and Latvian national folklore in paradigm of Slavic and Baltic mythological representation of this animal. The work consists of three parts – the first is the theoretical part that describes the image of the wolf in Slavic and Baltic folklores. The second part is devoted to analysis of the specificity of the wolf’s image in East Slavic folklore texts. The third part examines the specificity of the wolf in the Latvian folklore texts. The specificity of the wolf’s image in East Slavic and Latvian folklores is represented as the result of this work; both zoomorphic images are compared with each other to detect similarities and differences. This topic can be interesting to philologists, folklorists, culturists, as well as anyone, who is interested in the image of a wolf in traditional cultures.
The Image of the Wolf in the East Slavic and Latvian Traditional Culture: Comparative Analysis.
Keywords: Valodniecība; Vilka tēls; Tautas bestiārijs; Krievu folklora; Latviešu folklora