Lelle kā svētku simbols japāņu kultūras tradīcijās - Muraškovska, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā tiek apskatīta un izanalizēta leļļu kā svētku simbola evolūcija un nozīme japāņu kultūras tradīcijās. Darba mērķis ir uzsvērt un pierādīt to, ka, iesakņojoties japāņu kultūrā jau no aizvēstures laikiem, svētku lelles, mainoties līdzi japāņu sabiedrībai, reliģijai un varai, nekad nav bijušas par bērnu rotaļlietu, kas nepieciešama momentāno vajadzību apmierināšanai. Tās ir dažādu laikmetu japāņu kultūras iemiesojums, kas mūsdienās nepazaudēja savu simbolisko nozīmi. Darbs sastāv no trīs daļām, kurās tiek apskatītas antropomorfo figūru pirmsākumi, kādā veidā tās ietekmēja mūsdienās pazīstamās japāņu svētku lelles, to veidi un parādīšanās iemesli, svētku tradīciju nozīme mūsdienās, kā arī pašu leļļu nozīme mūsdienu Japānas sabiedrībā.

The Paper establishes and analyzes festival dolls as a symbol in Japanese traditions and the evolution of them. The purpose of the thesis is to stress that Japanese festival dolls are not just a toy for the children, because they began their history in prehistoric times and have changed according to the Japanese society, religion and rule. These dolls are portraying Japanese culture during different historical periods and they haven’t lost their meaning. The work consists of three parts: the beginnings of anthropomorphous figurines and how did they affect contemporary Japanese festival dolls, the variations of dolls and their beginnings, the meaning of festival traditions nowadays and the role of Japanese festival dolls in the modern society of Japan.
Doll as the Festival Symbol in Japanese Cultural Traditions
Keywords: Āzijas studijas