Organiskā mēslojuma līdzekļu ietekme uz lapu dārzeņu un garšaugu fizioloģiju, augšanu un kvalitātes rādītājiem kontrolētos apstākļos - Zeipiņa, Solvita (Latvijas Universitāte, 2018)
Arvien vairāk tiek pielietotas bioloģiskās saimniekošanas metodes, kad barības vielas augiem nodrošina ar organiskas izcelsmes mēslojumu. Viena no organisko mēslošanas līdzekļu priekšrocībām ir tā, ka tiem ir salīdzinoši augsts barības vielu saturs, kas pieejamas augiem, bet nav skaidru ziņu par to, kā tie ietekmē dažādu dārzeņu sugu augšanu, attīstību un fotosintēzes procesus, pielietojot dažādas mēslojuma devas. Darba mērķis bija pārbaudīt dažādas koncentrācijas vermikomposta un komposta ietekmi uz garšaugu, lapu dārzeņu un ārstniecības augu ražu un kvalitāti. Eksperimentu ierīkoja Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes Augu fizioloģijas katedrā, kontrolētos apstākļos no 2017. gada marta līdz decembrim, kur pakāpeniski veica eksperimentus ar desmit dažādām lapu dārzeņu, garšaugu un ārstniecības augu sugām: rukolu, bazilku, piparmētru, citronmelisu, kaķumētru, pūķgalvi, timānu, majorānu, rozmarīnu, baldriānu. Augus audzēja veģetācijas traukos, kur par substrātu izmantoja bagātinātu kūdru vai augsni no bioloģiski sertificēta lauka, kam pievienoja dažādas tilpuma daļas komposta vai vermikomposta. Eksperimenta beigās veica augu morfoloģisko rādītāju mērījumus, lai novērtētu, kā mēslojuma veids un koncentrācija ietekmēja augu augšanu. Uzsākot eksperimentu un brīdī, kad tika novākti augi, mērīja substrāta elektrovadītspēju. Trīs nedēļas pēc augu pārstādīšanas audzēšanas substrātā ik nedēļu veica hlorofila koncentrācijas un hlorofila a fluroscences mērījumus. Izžāvēto augu lapu paraugus izmantoja jonu koncentrācijas un elektrovadītspējas noteikšanai. Augu virszemes masa būtiski palielinājās pie lielākām mēslojuma devām. Atsevišķas sugas bija jutīgas pret palielinātām mēslojuma devām, kā rezultātā raža bija zemāka nekā kontroles variantā. Vermikomposts augu augšanu ietekmēja labāk nekā komposts. Hlorofila veidošanos vairāk sekmēja vermikomposta pielietošana. Fluorescences parametru Performance Index un Fv/Fo relatīvās izmaiņas veģetācijas periodā variēja atkarībā no sugas, kā arī bija novērojama dažāda mēslojuma veida un koncentrācijas ietekme. Jonu koncentrācija augu lapās pakāpeniski pieauga palielinoties mēslojuma devai. Ieteicamās mēslojuma devas ir 20 – 30% no substrāta tilpuma.

Organic production is becoming more and more popular, when organic fertilizers are used for plant nutrition. One of advantages of organic fertilizers is rather high concentration of plant nutrients. However, there is a lack of knowledge on their influence on the growth, development and photosynthesis of different leafy vegetables and herbs. The aim of the investigation was to evaluate the influence of different concentration of vermicompost and compost on the yield and quality of leafy vegetables and herbs. Experiments were established at the premises of the Cathedra of Plant Physiology of the Faculty of Biology of Latvia University in the period from March 2017 to December 2017, where experiments on ten different leafy vegetables and herb species were conducted: rocket salad, basil, peppermint, spearmint, dragonhead, thyme, marjoram, rosemary, and valerian. Plants were grown in the pots where peat substrate or soil taken from organic field were used as substrate supplemented with different percentage per volume of compost or vermicompost. The measurement on plant morphological parameters were performed at the end of experiment to evaluate the influence of fertilization material and concentration on the plant development and growth. Electrical conductivity of substrate was measures at the beginning of growing season and harvest of plants. Starting with the 3rd week after plant transplanting in the growing substrate chlorophyll concentration and fluorescence of chlorophyll-α were measured. Dried plant samples were used for determination of ion concentration and electric conductivity. The aboveground mass of plants increases significantly in higher dosage of fertilization materials. Some species expressed sensitivity to increased fertilization rates with reduction of yield in comparison to control. It was found that vermicompost had better influence on the plant growth in comparison to compost. Also, chlorophyll formation in the plants was promoted in the variant with vermicompost fertilization. Fluorescence parameter Performance Index and Fv/Fo relative changes during the vegetation period varied between plant species, also depend of fertilization material and concentration. Ion concentration in the leaves increased by increasing fertilization dosage. Recommended fertilization dosage is 20 – 30 % of substrate volume.
Effect of organic fertilizers on physiology, growth and quality indices of leafy vegetables and herbs in controlled conditions
Keywords: Bioloģija; vermikompots; komposts; garšaugi; nitrāti; fluorescence