"Aplokšņu alga" kā ēnu ekonomikas elements: pastāvēšanas un izplatības iemesli, novērtējums un apkarošana Latvijā - Lalo, Ilona (Latvijas Universitāte, 2013)
Mūsdienās ikviena valsts saskaras ar ēnu ekonomiku. Latvijā aktuāla problēma ir augstais ēnu ekonomikas īpatsvars un „aplokšņu algu” izmaksa uzņēmumos. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt ēnu ekonomikas un „aplokšņu algas” būtību, noteikt to izplatību Latvijā un citās valstīs, noskaidrojot pastāvēšanas un izplatības iemeslus, kā arī izstrādāt priekšlikumus „aplokšņu algu” izskaušanai. Bakalaura darbs sastāv no trim daļām. Pirmā daļa ir izskatīti svarīgākie ēnu ekonomikas teorētiskie aspekti, „aplokšņu algas” būtība. Otrā daļa ir analītiskā, kurā ir analizēti dati par ēnu ekonomikas un „aplokšņu algu” apjomiem pasaulē un minētas izraisītās sekas. Trešajā daļā apkopoti pētījuma gaitā iegūtie rezultāti, kas parādījuši pozitīvu tendenci, ka „aplokšņu algu” saņēmēju skaits samazinās, tas norāda par valstī ieviesto pasākumu, problēmas risināšanai, efektivitāti. Atslēgvārdi: ēnu ekonomika, pelēkā ekonomika, nereģistrētā nodarbinātība, „aplokšņu alga”.

Today shadow economy is present in every country. A high proportion of shadow economy and "envelope wages" pay are urgent issues in Latvia. The objective of the present bachelor thesis is to review the basics of shadow economy and "envelope wages", determine its prevalence in Latvia and abroad, establish causes of such prevalence and existence, as well as prepare a set of recommendations to eliminate "envelope wages". The bachelor thesis is divided in three sections. The first section reviews the principal aspects of shadow economy and the basics of "envelope wages". The second section analyses data on the extent shadow economy and "envelope wages" and consequences thereof. The third part summarizes the results obtained during the course of the work that has shown a positive trend, – number of “envelope wages” recipients reduces, what indicates the effectiveness of country actions accomplished to solve the problem. Keywords: shadow economy, grey economy, unregistered emp
"Envelope salary" as Element of the Shadow Economy: Reasons of Existence and Extension, Estimation and Combating in Latvia
Keywords: Vadībzinātne