Pusaudžu piesaistes mātei, draudzības ar vienaudžiem un emocionālā intelekta sakarības - Doniņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba mērķis bija izpētīt sakarības starp piesaisti mātei, draudzību ar vienaudžiem un iezīmju emocionālo intelektu pusaudžiem, vai pastāv dzimumatšķirības piesaistes kvalitātē mātei, draudzībā ar vienaudžiem un iezīmju emocionālā intelekta rādītājos, un, cik lielā mērā piesaistes rādītāji mātei prognozē draudzības ar vienaudžiem un iezīmju emocionālā intelekta rādītājus. Pētījuma ietvaros piedalījās 120 pusaudži- 60 zēni un 60 meitenes, vecumā no 13- 16 gadiem, 7.-9. klases skolēni, kuri dzīvo kopā ar bioloģisko māti. Pētījumā izmantotās metodes: Demogrāfisko datu aptauja, Pusaudžu piesaistes aptauja (The Adolescent Attachment Questionnaire (AAQ), West, Rose, Spreng, Sheldon- Keller, & Adam, 1998), ko Latvijā adaptējušas Bite I., Miltuze A., Sebre S. (2011), - „Cilvēki manā dzīvē” aptaujas daļa par attiecībām ar labāko draugu (People in My Life (PML), Ridenour, Greenberg, & Cook, 2006), adaptējusi Sevastjānova L. (2009) un- Iezīmju emocionālā intelekta aptauja- īsā versija (Trait Emotional Intelligence Questionnaire- Short Form (TEIQue-SF), Pedrites & Furnham, 2001), adaptējusi Kalteniece D. (2012). Pētījumā ir atklāts, ka jo augstāka pusaudžu drošā piesaistes kvalitāte mātei, jo augstāka uzticēšanās, komunikācijas pakāpe, zemāka līmeņa atsvešināšanās draudzības attiecībās ar sava dzimuma labāko draugu, netiek uzrādīta statistiski nozīmīga negatīva saistība ar delinkventu uzvedību. Jo augstāka pusaudžu drošā piesaistes kvalitāte mātei, jo augstāks iezīmju emocionālais intelekts- labklājība, paškontrole, emocionalitāte un sabiedriskums. Pastāv statistiski nozīmīgas dzimumatšķirības draudzības attiecībās- uzticībā, komunikācijā, atsvešinātībā un iezīmju emocionālā intelekta – emocionalitātē, sabiedriskumā. Pastāv vairākas statistiski nozīmīgas saistības piesaistes kvalitātē mātei, draudzības attiecībās ar sava dzimuma labāko draugu un iezīmju emocionālā intelekta rādītājos meiteņu un zēnu izlasē. Augstāki piesaistes rādītāji mātei prognozē zemāku atsvešināšanos zēniem, augstāku labklājību pusaudžiem, un augstāku sabiedriskumu meitenēm.

The aim of the Master Thesis was to explore the correlation between the attachment to mother, friendship with peers and trait emotional intelligence and are there sex differences in factors like attachment quality to mother, friendship with peers and trait emotional intelligence of indicators, and what is the extent to which the results of attachment to mother can predict friendship with peers. There were 120 adolescent at the age 13-16, who lives together with their biological mother, participated in the research. Out of that 60 were boys and 60 were girls. Following methods were used in the research: Demographic data questioner, The Adolescent Attachment Questionnaire (West, Rose, Spreng, Sheldon- Keller, & Adam, 1998), adapted by Bite I., Miltuze A., Sebre S. (2011), - Part of questioner „People in My Life” regarding relationship with the best friend (Ridenour, Greenberg, & Cook, 2006), adapted by Sevastjānova L.(2009) and- Trait Emotional Intelligence Questionnaire- Short Form (Pedrites & Furnham, 2001), adapted by Kalteniece D. (2012). Results of the research shows that as higher quality is for adolescent secure attachment to mother, the higher degree of trust, communication, a lower level of estrangement in relations with best friend of the same gender is observed. No statistically significant negative relationship with delinquency behavior. The higher the quality of the secure attachment of adolescent to mother, the higher the trait emotional intelligence - well-being, self-control, emotionality and sociability. There is a statistically significant sex differences in the friendship relationship – in trust, in communication, and in trust emotional intelligence. There are several statistically significant relationships for the quality of attachment to mother, friendship with same- sex best friend and trust of emotional intelligence in girls and boys samples. The higher attachment indicators predicts lower estrangement for boys, higher prosperity for adolescents and higher sociability for girls.
Assotiations betweens adolescent attachment to mother, friendship with peers and emotional intelligence
Keywords: Psiholoģija; piesaiste mātei; pusaudžu vecumposms; vienaudžu draudzība; emocionālais intelekts; dzimums