Jauniešu ar vidējiem garīgās attīstības traucējumiem seksuālās izglītošanas iespējas Dienas centrā - Leišavniece, Ruta (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba tēma ir „Jauniešu ar vidējiem garīgās attīstības traucējumiem seksuālās izglītošanas iespējas Dienas centrā”. Pētījuma teorētiskajā daļā apskatīta jauniešu ar garīga rakstura traucējumiem bioloģiskā, psiholoģiskā un seksuālā attīstība, seksuālās izglītošana vēsturiskais skatījums Latvijā un Eiropā. Pētījuma praktiskajā daļā ir analizēti jauniešu ar garīga rakstura traucējumiem gadījuma apraksti, aktuālākās jauniešu ar vidējiem garīga rakstura traucējumiem problēmas saistībā ar seksualitāti un veikta pedagoģiskā izmēģinājuma darbība pētījumā izvirzīto problēmu mazināšanai. Pētījuma rezultātā apstiprinās, ka plānojot un organizējot, sistemātisku grupu darbu Dienas centrā var veicināt jauniešu ar garīga rakstura traucējumiem izpratni par higiēnas lietošanu un citiem ar seksualitāti saistītiem jautājumiem. Atslēgas vārdi: Jaunieši ar vidējiem garīga rakstura traucējumiem, seksuālā izglītošana, Dienas centrs, grupu darba metode.

The theme of the qualification work is „Young people with moderate mental disabilities sexual educational opportunities in the Day center”. The theoretical part of the work deals with the description of young people with mental disabilities biological, psychological and sexual development, sexual education view in Latvia and in Europe. In the practical part of the work obtained data were analyzed young people with mental disabilities descriptions, current youth with moderate mental disabilities problems with sexuality and has done pedagogical pilot action to reduce gibbous problems. The results of the research confirmed that planning and organising systematic group work at the Day centre can promote young people with mental disabilities awareness of hygiene and other issues related to sexuality. Key words: young people with moderate mental disabilities, sexual education, Day centre, group work method.
Young people's with moderate mental Disabilities sexual educational Opportunities in the Day center
Keywords: Pedagoģija; Jaunieši ar vidējiem garīga rakstura traucējumiem; seksuālā izglītošana; Dienas centrs; grupu darba metode