Lojalitātes pret organizāciju un pilsoniskas uzvedības saistības brīvprātīgā darbā - Berga, Linda (Latvijas Universitāte, 2014)
Organizācijas pilsoniskās uzvedības un lojalitātes pret organizāciju pozitīvā saistība ir pierādīta algotā darbā. Šie lielumi organizācijā veicina tās efektivitāti, tomēr trūkst pētījumu, kas šo tendenci apstiprinātu brīvprātīgā darbā. Šī darba mērķis ir noskaidrot, kāda ir saistība starp lojalitāti pret organizāciju un pilsonisku uzvedību; kā šie abi lielumi ir saistīti ar nodomiem aiziet no organizācijas? Aptaujājot 86 brīvprātīgos ar Lojalitātes pret organizāciju aptauju (OCQ) un Organizācijas pilsoniskas uzvedības skalu (OCBS), tiek secināts, ka starp lojalitāti pret organizāciju un pilsonisku uzvedību ir statistiski nozīmīga pozitīva sakarība. Šie abi lielumi ir negatīvi saistīti ar nodomu aiziet no organizācijas, secinot, ka arī brīvprātīgā darbā lojalitātei pret organizāciju un pilsoniskai uzvedībai ir nozīme organizācijas efektivitātes veicināšanā. Atslēgas vārdi: lojalitāte pret organizāciju, pilsoniska uzvedība, brīvprātīgais darbs

Research in paid employers suggests that there are positive relationship between organizational citizenship behaviour and organizational commitment; nevertheless, there is little attention in the literature about voluntary work and these relations. The aim of this study is to understand how commitment and citizenship behaviour are related in voluntary work; and how they both are related to intention to leave (withdrawal cognitions). Eighty six volunteers participated in the study. To estimate the level of commitment and citizenship behaviour, there had been used Organizational Commitment Questionnaire (OCQ) and Organizational Citizenship Behavior scale (OCBS). The results from correlation analysis showed that there are statistically significant relations between organizational citizenship behaviour and organizational commitment; and they both are negatively correlated with withdrawal cognitions. Keywords: organizational citizenship behaviour, organizational commitment, voluntary work.
Organizational Commitment and Organizational Citizenship Behaviour in Voluntary Work
Keywords: Psiholoģija