Blokķēdes tehnoloģija un tās pielietošanas iespējas pārtikas nozarē - Litinska, Sanita (Latvijas Universitāte, 2018)
Blokķēdes tehnoloģija kļuva plaši pazīstama pēc tā, kā Bitcoin iekaroja popularitāti un apgrieza finanšu pasauli. Jau šobrīd pasaules tirgū tiek piedāvāts vairāk nekā tūkstotis start-up projektu, kuru bizness un idejas ir balstītas uz blokķedes tehnoloģijas. Blokķēdes tehnoloģijai strauji attīstoties vēl nav rasts plašs praktiskais pielietojums Latvijas Republikā, kaut arī pastāv daudzas iespējas kur šo tehnoloģiju pielietot iedzīvotāju labā. Darba mērķis ir radīt ideju lietojumprogrammai, kura darbība ir balstīta uz blokķēdes un izmanto šīs tehnoloģijas priekšrocības. Darba ietvaros tika veikta blokķēdes tehnoloģijas izpēte, tād darbības princips, kā arī tās izmantošanas iespējas dažādās cilvēka darbības sfērās, priekšrocību un trūkumu identificēšana. Savukārt, otrajā nodaļā tiks piedāvāta un aprakstīta ideja lietojumprogrammai, kura risinās aktuālu problēmu pārtikas nozarē, kuru arī būs noderīgi izmantot Latvijas Republikā.

Blockchain technology became widely known after Bitcoin cryptocurrency conquered popularity and turned around financial world. At this moment world market offers more than 1000 start-ups, which main ideas are based on blockchain technology. In Latvia there is no wide usage of blockchain technology yet, although there is a lot of fields to use it in. The aim of the diploma is to study blockchain technology’s operating principles, to identify blockchain’s pros and cons and to create an idea of app, which’s operating is based on the blockchain technology. Within the work was made study of the blockchain technology, possibilities of use in human spheres, pros and cons identifying. In the second chapter will be offered and described app for smartphones, which solves actual problem in the food industry. This app will be useful in Latvian food industry as well.
Blockchain technology and it's use in the food industry
Keywords: Vadībzinātne; blokķēde; blokchain; virtuālā valūta; QR kods