Fizskie darba vides riska faktori un to mazināšanas pasākumi Latvijas zinātņu universitāšu bibliotekāru darbā - Cauna, Ilvija (Latvijas Universitāte, 2024)
„ Fiziskie darba vides riska faktori un to mazināšanas risinājumi Latvijas zinātņu universitāšu bibliotekāru darbā”. Darba autore: Ilvija Cauna. Darba zinātniskā vadītājs: Dr. ķīm., asociētais profesors Ingars Reinholds. Darbs izklāstīts uz 36 lpp., ietver 16 attēlus, 12 tabulas, 9 pielikumus, 35 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 3 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par darba slodzi, ergonomiskajiem faktoriem zinātnisko universitāšu bibliotekāru darbā. Literatūras analīze uzrāda, ka bibliotekāri ir pakļauti piespiedu darba pozai, roku-plaukstu noslodzei. Literatūrā aprakstītās metodes kā RULA, REBA un noslodzes indekss (strain indekss) ir plašāk pielietotas bibliotekāru un citu darbinieku risku novērtējumam. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā lietotās metodes, kas izvēlētas pamatojoties uz literatūras izpēti un kombinētas ar darbinieku aptaujas anketām un autores veikto darba vietas apsekošanu un foto fiksāciju. Trešajā daļā ir apkopotas strādājošo atbildes par darba vides riskiem, un raksturota pētījumu analīzē, izmantojot pielietotās metodes. Pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka būtiskāko risku darbiniekiem rada tieši darba vietas iekārtojums un darbinieku ikdienas paradumi. Strādājošo aptauju rezultāti uzrādīja, ka lielākā daļa darbinieku ikdienā saskaras gan ar muguras, gan locītavu sāpēm, kas samazina darbinieka dzīves kvalitāti un līdz ar to arī darba produktivitāti. Sagatavoti praktiski ieteikumi strādājošo apmācībai par pareizu darbu pie datora, smagumu pārvietošanu, kā arī ieteikumi fizisko risku ietekmes mazināšanai. Izmantotās metodes: Somijas 5 baļļu metode trokšņa novērtējumam, darbinieku aptauja.

“Physical work environment risk factors and mitigation solutions in the work of librarians of Latvian universities of Science”. Author of the work: Ilvie martial. Scientific Head of Labor: Dr. Katies., Associate Professor Ingars Reinhold. The work is set out on 36 pages, includes 16 images, 12 tables, 9 attachments, 35 sources of information. The study consists of 3 parts. The first part summarises and analyses literature on workload, ergonomic factors in the work of librarians from scientific universities. Literature analysis shows librarians are exposed to the posture of forced labor, hand-to-hand pressures. The methods described in the literature, such as RULA, REBA and Load Index (strain Index), are more widely applied for the risk assessment of librarians and other employees. The second part describes the methods used in the study, chosen on the basis of literature research and combined with employee questionnaires and workplace survey and photo fixation made by the author. The third part summarises workers' responses to the risks to the working environment and describes the analysis of the study using the applied methods. The results of the study lead to the conclusion that the most significant risk to employees lies precisely in the layout of the workplace and the daily habits of employees. Results from surveys of workers showed that most employees experience both back and joint pain on a daily basis, which reduces a worker's quality of life and therefore productivity at work. Practical recommendations have been prepared for training workers on correct computer work, weight transfer, as well as recommendations for reducing the impact of physical risks. Methods used: Finnish 5-ball method for noise assessment, employee survey.
Physical work environment risk factors and solutions for their reduction in the work of librarians of Latvian universities of science
Keywords: Darba aizsardzība (Rīga); fiziskie riski; darbs pie datora; smagumu pārvietošana; bibliotekāra darba vide; ergonomiskie risinājumi