Universālas atklātā pirmkoda programmatūras pakotņu sistēmas izveides iespējas - Krampis, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbā "Universālas atklātā pirmkoda programmatūras pakotņu pārvaldības sistēmas izveides iespējas" autors apskata šobrīd pastāvošos atklātā pirmkoda pakotņu formātus un to pārvaldības sistēmas, analizē to funkcionalitāti un pēta atsevišķu sistēmu priekšrocības attiecībā pret citām. Darba mērķis ir saprast, vai ir iespējams ieviest universālu sistēmu, kas varētu apvienot šobrīd tik dažādās un praktiski nesavietojamās sistēmas. Šādu sistēmu, kas sastāvētu no pakotņu formāta un tā pārvaldības rīkiem, varētu izmantot ikviena atklātā pirmkoda operētājsistēma, piemēram, Linux distributīvi vai BSD operētājsistēmas. Universālas sistēmas ieviešana atvieglotu darbu gan atklātā pirmkoda programmatūras izstrādātājiem, gan tās lietotājiem, neupurējot izvēles iespējas. Atslēgvārdi: atklātais pirmkods, pakotņu pārvaldības sistēma, Linux.

Bachelor thesis “Feasibility of universal open source software package system” looks at various currently used open source software package management systems analyzes, their functionality and features and compares them to each other. The goal of the thesis is to understand whether it is feasible to implement an unified system, which eventually could be used in any open source operating system, e.g. Linux distributions or BSD operating systems. The implementation of unified open source software package management system could benefit both software developers and users without sacrificing the freedom of choice. Keywords: open source, package management system, Linux.
Feasibility of universal open source package system
Keywords: Datorzinātne