Savvaļas putnu aizsardzība Natura 2000 teritorijās Latvijā: nacionālās prakses atbilstība Putnu direktīvas prasībām - Guļāne, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs izvērtē Eiropas Savienības prasību izpildi savvaļas putnu aizsardzībā Latvijā, īpaši attiecībā uz Natura 2000 teritorijām. Ņemot vērā Eiropas Komisijas norādītās nepilnības, darba mērķis ir analizēt Latvijas prakses atbilstību Eiropas Savienības tiesībām. Darba ietvaros tika pētīts Eiropas Savienības dabas aizsardzības tiesiskais ietvars, no tā izrietošie dalībvalstu pienākumi un to ieviešana Latvijas nacionālajā regulējumā un praksē, kā arī identificēti izaicinājumi. Secināts, ka Latvija ir noteikusi īpaši aizsargājamās dabas teritorijas (Natura 2000 teritorijas) un formāli ieviesusi Eiropas Savienības prasības. Tomēr praksē konstatētas būtiskas nepilnības pienākumu efektīvā izpildē, it īpaši attiecībā uz saglabāšanas mērķu noteikšanu, terminoloģijas precizitāti un ietekmes uz vidi novērtējuma piemērošanu. Analizētais aktuālais likumprojekts daļēji risina identificētās problēmas, bet nenodrošina pilnīgu prasību izpildi. Darbs sniedz priekšlikumus prakses pilnveidošanai.

This bachelor’s thesis evaluates the implementation of European Union requirements for wild bird protection in Latvia, especially concerning Natura 2000 sites. Considering the infringements indicated by the European Commission, the aim of the thesis is to analyze the compliance of Latvia's practice with European Union law. Within the scope of the thesis, the European Union legal framework, Member State obligations, and their transposition into Latvia's national regulation and practice were studied, and challenges were identified. It is concluded that Latvia has designated specially protected nature territories (Natura 2000 sites) and formally transposed the European Union requirements into the national law. However, significant deficiencies in the effective fulfilment of obligations have been found in practice, especially concerning the setting of conservation objectives, terminology accuracy, and the application of the environmental impact assessment. The analyzed current draft law partially addresses the identified problems but does not ensure full compliance with the requirements. The thesis provides proposals for improving practice.
Wild Bird Protection in Latvian Natura 2000 Sites: Assessing Compliance with the Birds Directive
Keywords: Juridiskā zinātne; putnu aizsardzība; Natura 2000; Eiropas Savienība; Latvija; Dabas direktīvas