Tekstīliju krāsošanas procesā izmantoto pigmentu pētījumi, pielietojot hromatogrāfiskās analīzes metodes - Bobrovs, Aleksejs (Latvijas Universitāte, 2018)
Tekstīliju krāsošanas procesā izmantoto pigmentu pētījumi, pielietojot hromatogrāfiskās analīzes metodes. Bobrovs A., zinātniskā vadītāja docente, Dr.Ķīm. Ilva Nakurte. Bakalaura darbs, 74 lappuses, 79 attēli, 32 literatūras avoti, 6 pielikumi. Latviešu valodā. Literatūras apskatā apkopota informācija par krāsvielām un pigmentiem, to izcelsmi, ķīmisko satāvu un pētīšanas metodēm. Aprakstīti dabīgie audumu krāsošanas veidi Latvijā. Darbā praktiski pētīti un raksturoti divi dabiski ar Oreganum Vulgare un Malus Domestica krāsoti dzijas paraugi, kā arī trīs dziju paraugi no vēsturiskām tekstīlijām, izmantojot šķidrumu hromatogrāfiju tandēmā ar diožu matricas detektoru un augstas izšķirtspējas masspektrometru (HRMS).

Determination of pigments used in the dyeing process of textiles using chromatography. Bobrovs A., supervisor assistant profesor, Dr. chem. Ilva Nakurte, Bachelor thesis, 74 pages, 79 pictures, 32 literature sources, 6 appendixies. In Latvian. The literature review summarizes information on the chemical composition of natural dyes and pigments, their origin and research methods. The style and types of historical textile dyeing in Latvia is described. In the practical part of thesis two samples of natural yarn dyed using Oreganum Vulgare and Malus Domestica as well as three samples of yarn from historical textiles were analyzed using liquid chromatography in a tandem with a diode array detector (DAD) and high resolution masspectrometry (HRMS).
Determination of pigments used in the dyeing process of textiles using chromatography
Keywords: Ķīmija; AUGU PIGMENTI; VĒSTURISKĀS TEKSTĪLIJAS; ŠĶIDRUMU HROMATOGRĀFIJA; MASSPEKTROMETRIJA