Kognīciju uzlabojošo medikamentu aprite Latvijas aptiekā - Štillere, Veronika (Latvijas Universitāte, 2018)
Šobrīd zāles kognitīviem traucējumiem un demences ārstēšanai vēl nav radītas. Slimības simptomu mazināšanai un pacienta stāvokļa uzlabošanai ārsti visbiežāk nozīmē nootropos līdzekļus. Maģistra darba mērķis ir izpētīt kognīciju uzlabojošo medikamentu apgrozījumu “Latvijas aptieka – 36” par laika periodu 03.01.2016. – 31.01.2018. Iegūtie dati liecina, ka visbiežāk nozīmētā zāļu viela ir piracetāms. Tam seko vinpocetīns, pramiracetāms un piracetāma un cinarizīna kombinācija. No piracetāmu saturošiem medikamentiem visbiežāk ir izrakstīts Lucetam 1200 mg N60, Nootrpil 1200 mg N20, Piracetams Olainfarm 400 mg N60, Lucetam 400 mg N 60. Visvairāk preparātus lieto pacienti vecuma grupā 71 – 80 gadi. Pārsvarā medikamentus lieto sievietes. Visbiežāk medikamentus izraksta ģimenes ārsti. Kognīciju uzlabojošo medikamentiem ir novērota sezonalitāte – izrakstīto recepšu skaits palielinājas aprīlī un novembrī. Pētījums ir iztrādāts Latvijas Universitātē Medicīnas fakultātes Farmācijas maģistra studiju programmā.

Currently drugs for treatment of cognitive impairment and dementia have not yet been established. Nootropic drugs are often prescribed to reduce symptoms and improve the patient's condition. The aim of the Master's thesis is to study the dispensing of cognition-enhancing medicines at community pharmacy "Latvijas Aptieka - 36" for the period of January 3, 2016. - 31/01/2018. The obtained data show that the most commonly prescribed substance is piracetam, followed by vinpocetine, pramiracetam and combination of piracetam and cinarizine. From piracetam-containing drugs Lucetam 1200 mg N60, Nootropil 1200 mg N20, Piracetam Olainfarm 400 mg N60, Lucetam 400 mg N 60 are the most often sold and prescribed to patients at age 71-80 years. The drugs are mostly used by women. Family doctors are the main nootropic drug prescribers. Seasonality has also been observed in the sell volumes. The number of prescribed prescriptions has increased in April and November. The research has been carried out at the Pharmacy Master's study program of Faculty of Medicine of University of Latvia.
Dispensing of cognition imprunning via pharmacie in Latvia
Keywords: Farmācija; kognīcija; demence; atmiņa; kognīcijas uzlabojošo zāļu aprite aptiekā