3-4 gadus vecu bērnu pašapkalpošanās prasmju veicināšanas iespējas pirmsskolā - Kalniņa, Nameda (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba temats: 3-4 gadus vecu bērnu pašapkalpošanās prasmju veicināšanas iespējas pirmsskolā Darba autore: Nameda Kalniņa Darba vadītāja: Mag.paed. Jana Buboviča Pētījuma mērķis: izpētīt, kā veicināt 3-4 gadus vecu bērnu ģērbšanās prasmes Pētījuma jautājums: kā veicināt 3-4 gadus vecu bērnu ģērbšanās prasmes? Pētījuma veidi: Teorētiskais- literatūras analīze; empīriskā- pedagoģiskā izpēte/ novērojums, didaktiskā materiāla izveide un pielietošana pedagoģiskajā procesā, iegūto izpētes rezultātu analīze Darba apjoms: 32.lpp., 6 attēli, 4 tabulas, 33 literatūras avoti. Kvalifikācijas darba ietvaros tika analizēta zinātniskā literatūra par 3-4 gadus vecu bērnu pašapkalpošanās prasmju, īpaši ģērbšanās prasmju, veicināšanās iespējām pirmsskolā. Teorētiskajā daļā tika analizēta zinātniskā literatūra par bērnu attīstības īpatnībām 3-4 gadu vecumā. Īpaša uzmanība tika pievērsta pedagoģiskajām metodēm un didaktisko spēļu pielietojumam kā efektīvam līdzeklim ģērbšanās prasmju attīstībā. Empīriskajā daļā tika veikts pedagoģiskais pētījums, kurā tika analizētas bērnu ģērbšanās prasmes pirms un pēc didaktisko spēļu izmantošanas. Novērojumu un iegūto datu analīze pierādīja, ka didaktisko spēļu izmantošana ģērbšanās prasmju attīstībā uzlabo bērnu rādītājus un uzlabo bērnu patstāvību darboties pašiem. Atslēgvārdi: pašapkalpošanās prasmes, ģērbšanās, didaktiskās spēles, pedagoģiskais process.

Title of the qualification paper: Promoting self-care skills in pre-school for 3–4-year-old. Author of the paper: Nameda Kalniņa Supervisor: Mag.paed. Jana Buboviča Research aim: To explore how to promote dressing skills in 3–4-year-old children. Research question: how to promote dressing skills in 3–4-year-old children? Research methods: theoretical- literature analysis, empirical- pedagogical research/observation, development and application of didactic materials in the pedagogical process, analysis of the obtained research results. Paper scope: 32 pages, 6 images, 4 tables, 33 sources of literature. Whitin the framework of the qualification paper, scientific literature of the possibilities of promoting self-care skills particularly dressing skills in 3-4 years old children in preschool was analyzed. In the theoretical part, scientific literature on the developmental characteristics of children aged 3-4 years was examined. Special attention was paid to pedagogical methods and the use of didactic games as an effective tool for developing dressing skills. In the empirical part, a pedagogical study was conducted to analyze children’s dressing skills before and after the use of didactic games. The observation and analysis of the data obtained demonstrated that the use of didactic games in the development of dressing skills improves children’s performance and enhances their independence in performing tasks by themselves. Keywords: self-care skills, dressing, didactic games, pedagogical process.
Promoting self-care skills in pre-school for 3-4 years olds
Keywords: Izglītības zinātnes; Pašapkalpošanās prasmes; Ģērbšanās; Didaktiskās spēles; Pedagoģiskais process