Robežstāvokļa personības traucējumu simptomu saistība ar piedzīvotiem psiholoģiski traumējošiem notikumiem un emociju regulāciju - Sudrabiņa, Anna (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija izpētīt kādas attiecības pastāv starp robežstāvokļa personības traucējumu simptomiem un bērnībā piedzīvotu psiholoģisko traumu un emociju regulāciju. Pētījumā piedalījās 102 respondenti (77 sievietes, 23 vīrieši, 2 dalībnieki, kas savu dzimumu nevēlējās norādīt) vecumā no 19 līdz 60 gadiem (M = 34,75). Datu ievākšanai tika izmantotas 3 anketas: Robežstāvokļa simptomu saraksts (Bohus et al., 2008), Bērnības traumas aptauja (Bernstein et al., 1994) un Emociju regulācijas grūtību skala (Victor & Klonsky, 2016). Robežstāvokļa personības traucējumu simptomi pozitīvi korelēja ar bērnībā piedzīvotu traumu un gandrīz visām tās apakšskalām. Robežstāvokļa personības traucējumu pozitīvi korelēja ar grūtībām emociju regulācijā un gandrīz visām tās apakšskalām. Bērnībā piedzīvota trauma un grūtības emociju regulācijā nozīmīgi prognozēja robežstāvokļa personības simptomus.

The aim of the study was to investigate the relationship between borderline personality disorder symptoms and childhood psychological trauma and emotion regulation. The study included 102 respondents (77 women, 23 men, 2 participants who did not want to indicate their gender) aged from 19 to 60 years (M = 34,75). Three questionnaires were used for data collection: Borderline symptom list (Bohus et al., 2008), Childhood Trauma Questionnaire (Bernstein et al., 1994), and Difficulties in Emotion Regulation Scale (Victor & Klonsky, 2016). Borderline personality symptoms positively correlated with childhood trauma and almost all of its subscales. Borderline personality symptoms positively correlated with difficulties in emotion regulation and almost all of its subscales. Childhood trauma and difficulties in emotion regulation significantly predicted borderline personality symptoms.
The Correlation Between Borderline Personality Disorder Symptoms, Psychological Trauma and Emotion Regulation
Keywords: Psiholoģija; robežstāvokļa personības traucējumu simptomi; bērnībā piedzīvota trauma; emociju regulācija; vardarbība