Psihotropu vielu aprite aptiekā - Bebre, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2012)
Strādājot aptiekā, novēroju, ka cilvēki sūdzas par miega problēmām, daudzi lieto speciālas tējas, nomierinošas augu tabletes, vitamīnus. Bet tie, kuri nespēj pārvarēt šo problēmu ar uztura bagātinātājiem, pie ārstiem izraksta stingrās uzskaites medikamentus – psihotropās zāles. Pērkot šīs zāles klienti saka, ka ārsts tos izrakstījis tieši pret bezmiegu. Tāpēc nolēmu pārbaudīt, kādi līdzekļi tiek visbiežāk izrakstīti bezmiega ārstēšanai. Darba mērķis un uzdevumi ir apkopot un izpētīt psihotropo zāļu patēriņa tendences no receptēm, kas saņemtas aptiekā laika periodā no 2010. gada 1. janvāra līdz 2011. gada 31. decembrim. Bezmiegs nav slimība, tas ir saistīts ar citu slimību un ārējo faktoru negatīvo ietekmi. Bezmiega ārstēšanai tiek izrakstīti psiholeptiskie līdzekļi - benzodiazepīni un nebenzodiazepīni. Analīzes laikā tika pētīts psihotropo psiholeptisko līdzekļu patēriņš, to dinamika pa mēnešiem. Tika analizēti diagnožu kodi. Analizējot kodus tika novērots, ka lielākā daļa no receptēm tiek izrakstītas miega problēmām. Veicot datu analīzi, tika secināts, ka populārākās bezmiega zāles ir zopiclonum - Imovane un Somnols, kas pieder pie nebenzodiazepīniem un Clonazepāms, kas ir no benzodiazepīnu grupas. Atslēgas vārdi: psihotropo zāļu patēriņš, bezmiegs, definētā diennakts deva, benzodiazepīni, nebenzodiazepīni, GABA.

While I was working in a pharmacy, I had observed that a lot of persons are making complaints about sleep problems, some drink special teas, sedative botanical pills, take vitamins. There are some people who cannot overcome a problem with food supplements. In this case, doctors offer for them strong medical remedies – psyhotrophic drugs. Customers usually say that doctors prescribe these pills namely against sleeplessness. That’s why I have decided to find out what kind of medicine is used most frequently for sleeplessness treatment. The aim and the tasks of this paper are to summarize and to research psychotrophic drugs use within a pharmacy from the 1st of January, 2010 till the 31th of December, 2011. Sleeplessness is not an illness, it is connected with another illness and outside factors negative influence. For sleeplessness treatment are used psycholeptics - benzodiazepine derivatives and benzodiazepine related drugs During a research process psycholeptics use was studied, its dynamics per months. Diagnosis cods were analysed. A conclusion has been made, that the most part of the recipes are mentioned for sleeplessness treatment. The most popular sleeplessness drugs is zopiclonum - Imovane un Somnols, that belongs to benzodiazepine related drugs un Clonazepam, it means to benzodiazepine group. Key words: movement of psyhotropic medicines, sleeplessness, defined daily dose, benzodiazepine derivates, benzodiazepine related drugs, GABA.
Dispensing of psychotropic medicines in pharmacy
Keywords: Farmācija