Tematika un poētika A. Upīša romānā „Zaļā zeme” - Jansone, Ilga (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba izpētes objekts ir viens no latviešu literatūras vēsturē pazīstamākajiem romānistiem- Andreju Upīti un viņa kultūrvēsturisko romānu “Zaļā zeme”. Ir analizēta romāna tematika un problemātika, uzmanības centrā izvirzot sieviešu tēlus un analizējot to rakstura īpatnības saistībā ar laikmeta sociālajiem nosacījumiem, ieskaitot sabiedrībā nostiprinātos priekšstatus par laulību un ģimeni un tās vietu laulības dzīvē. Šajā darbā varēsiet iepazīties ne tikai ar īsu raksturotu A.Upīša biogrāfiju, bet arī kā tapis romāns “Zaļā zeme”. Romāns līdz šim pētīts un aktualizēts galvenokārt sociālā reālisma kanona un šķiru psiholoģijas un sociālā taisnīguma skatījumā. Šajā darbā raksturota tematika un problemātika.

In bachalaur did survey about one of most known novelists in Latvian literature history – Andrejs Upīts and his culture-historical novel “ Zaļā zeme”. From my work you will learn about research and analysis of novel “Zaļā zeme” by A. Upīts. In this research I show one of possibilities to look closer in this novel – thematic and poetry. My work contains briefly told biography about the author A.Upīts and about his work on novel “Zaļā zeme”, including research about marriage, family motives, woman’s typology and characteristics in this novel. Thus far, this is the first research and closer look about woman thematic in this novel, describing author skills as image maker and enough well made epoch descriptions. Through my research I understand, that in this novel we can find also more other motives and themes to do researches on them.
Thematic and Poetry in Novel „Zaļā zeme” by A.Upīts
Keywords: Filoloģija