Zemgales ainavu savdabība: ciemu vēsture un morfoloģija Īslīces pagastā - Spulle, Dana (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbā „Zemgales ainavu savdabība: ciemu morfoloģija un vēsture Īslīces pagastā” veikts pētījums par Īslīces pagasta dienvidu daļas vēsturiskajām ciemu ainavām, aplūkota to morfoloģija un vēsture. Bakalaura darbs strukturēts 5 galvenajās nodaļās. Pirmajā nodaļā aplūkotas vēsturiskās ainavas rakstura novērtējuma teorētiskās nostādnes, otrajā – izpētes teritorija un izmantotās metodes, trešajā – Īslīces pagasta kultūrvēsturiskās attīstības īpatnības, ceturtajā – Īslīces pagasta ainavas pārmaiņas apdzīvojuma aspektā. Piektajā nodaļā atspoguļoti pētījuma rezultāti, analizējot ainavas raksturu Ādžūnu un Lībiešu ciemā vēsturiskā un šodienas perspektīvā. Īslīces pagasta vēsturiskās ainavas izpēte balstīta uz ainavas rakstura (raksturīgo īpašību) novērtēšanas metodi, analizējot savstarpēji saistītu ainavu veidojošu elementu sistēmu. Pētījuma pamatā ir divu ciemu – Ādžūnu un Lībiešu – vietas studijas, kas atklāj vēsturiskās ainavas veidolu un vispārinot ļauj spriest par vēsturiskās ainavas raksturu visā Īslīces pagasta dienvidu daļā. Veiktais pētījums pierāda, ka Īslīces pagasta dienvidu daļā pretēji šodienas vienlaidus lauksaimniecības zemju masīvu ainavai līdz 20. gadsimta 1940. gadiem pastāvējis ciemu tipa apdzīvojums ar īpatnēju apdzīvojuma struktūru un tās atspoguļojumu ainavā. Atslēgas vārdi: vēsturiskā ciemu ainava, Īslīces pagasts, ainavas raksturs Bakalaura darbs satur 47 lapaspuses, 11 attēlus.

In the Bachelor’s work “The Character of Zemgale`s Landscapes: Village History and Morphology in Īslīce Parish” is performed research of historical village landscapes and is investigated their morphology and history. The Bachelor’s work is structured in five main sections. The first section deals with theoretical concepts of evaluation of historical landscapes, the second – with research territory and methods used, the third – with Īslīce parish’s cultural/historical features, the fourth – with changes of Īslīce parish’s landscape versus its population. The fifth section contains the results of analyses of landscape’s character in Ādžūnu and Lībiešu villages from historical and today’s perspectives. The research of historical landscapes of Īslīce parish is based on landscape character assessment method by analyzing mutually related system of elements which shape the landscape. The research is grounded on place investigation in two villages – Adžūnu and Lībiešu, and it identifies a face of historical landscape, and, by way of generalization, makes it possible to judge the character of historical landscape in all Southern part of the Īslīce parish. The investigation provides proof that in the Southern part of Īslīce parish, in contrast with today’s continuous agrarian area, in 1940-ties, there were a village-like distribution of population with specific distribution structure and its reflection on the landscape. Key words: historical village landscapes, Īslīce parish, landscape character The Bachelor’s work has 47 pages with 11 pictures.
The Character of Zemgale’s Landscapes: Village History and Morphology in Īslīce Parish
Keywords: Ģeogrāfija