Valsts drošības interese kā leģitīmais pamats patvēruma tiesību ierobežošanā - Garkalne, Liliana (Latvijas Universitāte, 2024)
Ņemot vērā drošības situāciju reģionā, ir aktuāls jautājums par valsts drošības intereses ietekmi patvēruma tiesībās, tāpēc šī darba mērķis tiek definēts kā valsts drošības intereses kā leģitīmā pamata patvēruma tiesību ierobežošanā izpētīšana, problēmjautājumu konstatēšana un tiesisko risinājumu piedāvāšana. Darbs sastāv no četrām nodaļām. Pirmā un otrā nodaļa ir veltītas analīzei par valsts drošības intereses ietekmi uz personas tiesībām piekļūt patvēruma procedūrām. Trešā un ceturtā nodaļā tiek analizēta valsts drošības intereses ietekme uz personas tiesībām saņemt starptautisko aizsardzību. Darba gaitā secināts, ka valsts drošības intereses vārdā nav ierobežojamas personas tiesības piekļūt patvēruma procedūrām. Bet valsts drošība ir leģitīmais pamats, lai ierobežotu personas tiesības saņemt un izmantot starptautisko aizsardzību, taču personai ir jānodrošina tiesības uz taisnīgu tiesu un neizradīšanas principa ievērošana.

Taking into account the security situation in the region, the question of state security interest in asylum rights is topical, therefore the purpose of this paper is defined as researching the state security interest as a legitimate basis for restricting asylum rights, identifying problematic issues and offering legal solutions. The paper consists of four chapters. The first and second chapters are devoted to the analysis of the impact of state security on a person's right to access asylum procedures. The third and fourth chapters contains the analyse of the impact of state security interest on a person's right to receive international protection. In the course of the work, it was concluded that a person's right to access asylum procedures should not be restricted based on the interest of state security. But state security is a legitimate basis for limiting a person's right to receive and enjoy international protection, yet the person must be guaranteed the right to a fair trial and respect for the principle of non-refoulement.
The interest of the state security as a legitimate aim for limitation of the right to asylum
Keywords: Juridiskā zinātne; patvērums; patvēruma meklētāji; bēgļi; valsts drošība