Klientu piesaiste un analīze sabiedriskās ēdināšanas sfērā Baltijas valstīs - Misule, Inga (Latvijas Universitāte, 2010)
Šobrīd ne tikai pasaulē, bet arī Baltijas valstīs ir jūtama krīzes iestāšanās sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem, jo samazinoties ienākumiem un palielinoties izdevumiem, dodot priekšroku pirmās nepieciešamības precēm un kredīta nomaksai, iedzīvotāji sāk ietaupīt un ārpus mājas maltīti tik bieži kā agrāk neietur. Ir krasi samazinājies klientu apmeklēšanas loks, kas ir novērojams ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā un Igaunijā. Līdz ar to mazākie sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi sliecas uz bankrota robežu. Tādēļ sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem ir jādomā par klientu apkalpošanu un piesaistīšanu visaugstākajā kvalitātē. Darba mērķis ir izpētīt sabiedrisko ēdināšanu uzņēmumu klientus, analizēt uzņēmuma apmeklētību un klientu piesaistīšanas iespējas, un izstrādāt priekšlikumus kā saglabāt esošos un piesaistīt jaunus klientus. Lai uzzinātu klientu apmeklētību, tā biežumu un apmierinātību ar sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu darbību, personālu un mārketinga aktivitātēm, tika veikta aptauja, kurā piedalījās dažādu veidu ēdināšanas uzņēmumu klienti. Aptaujā piedalījās 150 respondentu no Baltijas valstīm. Aptaujātie respondenti iedalījās pēc dzimuma, vecuma, pēc tautības, pēc mēneša vidējiem ienākumiem uz vienu ģimenes locekli, pēc izglītības un pamatnodarbošanās. Pēc datu apkopošanas autors secina, ka vislabprātāk klienti izvēlas kafejnīcas, ēdnīcas un bārus. Lielāko ties tie ir klienti līdz 30 gadu vecumam un ir vienīgā iespējā paēst ārpus mājas lēti un garšīgi. Savukārt restorāna tipa uzņēmumus vairāk ir iecienījuši vecāka gada gājuma cilvēki no 36 līdz 50 gadiem. Lielākā daļa respondentu ir apmierināti ar ēdināšanas uzņēmumu darbību, ko ir novērtējuši vidēji ar „6” un „7” ballu atzīmi.

Now, not only globally but also in the Baltic countries have felt crisis catering establishments in declining incomes and rising costs, giving preference first necessity goods and payment of credit, people begin to save and also do not eat often out side home than people use to do previously. There is dramatical decrease in client visiting range, which observed not only in capital Riga but also in Lithuania and Estonia. According what was mention above the small public catering enterprises have to think about their client’s service also it is very important to attract client in highest quality. The aim of this paper is to explore the public catering enterprises clients, analyze enterprise visitation and clients attraction possibilities and to plan new strategies how to save existent client and attract new clients. To discover clients visitation frequency and satisfaction with the public catering enterprise operations stuff and marketing activity there were taken questionnaire where were involved several different enterprise clients. One hundred fifty respondents were involved in this questionnaire. According to the data information final results author come to conclusion that clients prefer to attend café, canteens and bars. Majority of clients are thirty years old at age which have wage labour. Restaurant type of catering enterprise service is visited the most client in age group of thirty six – fifty years. Majority of respondents are satisfied with the public catering enterprise operations and evaluated average “6” and “7” mark.
Client Acquisition and Analysis of the Catering Area in the Baltic States
Keywords: Ekonomika