Vidusdevona un augšdevona robežslāņkopas smilšakmeņu pēcsedimentācijas izmaiņas Kurzemē - Klimovičs, Jānis (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darbā pētītas devona Arukilas–Amatas svītas sastopamās pēcsedimentācijas izmaiņas Kurzemē. Raksturotas šādas pēcsedimentācijas norises: laukšpata un kvarca reģenerācija, vizlas hidratizācija un kaolinizācija, dzelzs savienojumu cements. Dokumentēti ģeoloģiskie griezumi katrai pētītajai stratigrāfiskajai vienībai. Veikta granulometriskā analīze 24 paraugiem un izgatavoti 36 plānslīpējumi. Secināts, ka visintensīvākās pēcsedimentācijas izmaiņas norisinājušās Arukilas svītā, bet katrā pārsedzošajā slāņkopā, līdz pat Amatas svītai, to iespaids samazinās. Visvairāk izmaiņas skārušas laukšpata graudus. Labākie apstākļi pēcsedimentācijas izmaiņām bijuši smalkgraudainos un labi šķirotos smilšakmeņos. Korelācijas analīze liecina, ka rupjākiem drupu graudiem - gan laukšpatam, gan kvarcam, veidojas biezākas reģenerācijas apmalītes. Atslēgas vārdi: kvarca reģenerācija, laukšpata reģenerācija, vizlas hidratizācija un kaolinizācija, Arukilas svīta, Burtnieku svīta, Gaujas svīta, Amatas svīta

Master’s paper deals with diagenetic changes in sandstones of the Devonian Arukula-Amata Regional Stage at the Kurzeme. Such diagenetic changes are characterised: feldspar and quartz overgrowths, mica kaolinisation and hydratisation, and also cement of iron oxides and hydroxides. There are documented outcrops of each of the studied stratigraphic unit. 24 samples of sandstone are analysed to determine grain size, and 36 thin-sections are made and studied. Conclusions are drawn that more intense diagenetic changes are related to the ArukŅla Regional Stage, but upwards in every unit, up to the Amata Regional Stage, their effect decreases. Most intense diagenetic changes are related to the feldspar. Best conditions to diagenetic changes were in fine-grained and well-sorted sandstone. Correlation analysis shows that thicker overgrowths formed on the coarsest grains - both feldspar and quartz. Keywords: quartz overgrowth, feldspar overgrowth, mica hydratisation and kaolinization, Arukula Formation, Burtnieki Formation, Gauja Formation, Amata Formation.
Diagenesis of sandstones of the Middle and Upper Devonian boundary beds in Kurzeme (Western Latvia)
Keywords: Ģeoloģija