Tautas labklājības ministrijas Veselības departamenta darbība 1919.-1934. - Kļaviņa, Elīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbā tiek analizēta Tautas labklājības ministrijas Veselības departamenta darbība laika posmā no 1919. gada līdz 1934. gadam, uzmanību pievēršot tiem jautājumiem, kas skāra Veselības departamenta galvenās funkcijas, kuras ietekmēja veselības aprūpes attīstību Latvijā. Darbā ir raksturota vispārējā situācija Latvijas veselības aprūpē, īpašu uzmanību pievēršot svarīgākajiem tās elementiem, kas piedalījās aprūpē, analizētas nozīmīgākās Veselības departamenta funkcijas un uzdevumi, kā arī aplūkota Veselības departamenta pārraudzīto iestāžu darbība. Darbā secināts, ka Veselības departaments bija nozīmīgākā pārraudzības institūcija veselības aprūpē Latvijā ar vairākām funkcijām – likumprojektu izstrāde, kontrole pār ārstniecības iestādēm, statistikas datu vākšana. Tās galvenais uzdevums bija nodrošināt kvalitatīvu veselības aprūpi Latvijas iedzīvotājiem.

The Master's thesis analyzes the Department of Health during the period from 1919 to 1934, focusing on those issues that affected the main functions of Department of Health that influenced the development of health care in Latvia. The thesis describes the general health care situation in Latvia, paying special attention to the most important elements of care, analyzes the most important functions and tasks of Department, as well as discusses the activities of institutions supervised by Department of Health. The thesis concludes that Department of Health was the most important monitoring institution in health care in Latvia with several functions - drafting of laws, control over medical institutions, collecting statistical data. The main task was to provide qualitative health care to the inhabitants of Latvia.
The Activity of Department of Health, Ministry of Welfare, 1919-1934
Keywords: Vēsture; Veselības departaments; veselības aprūpe; sabiedrības veselība; Aptieku pārvalde