Hipotekārās kreditēšanas tirgus attīstības tendences - Presņakova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2007)
Latvijā pēdējos gados ir vērojams ārkārtīgi straujš izsniegto kredītu atlikuma pieaugums. Turklāt arī nekustamā īpašumā tirgū ir vērojams ievērojams cenu kāpums, ko nodrošina brīvi pieejamie kredītresursi. Pie šādiem apstākļiem rodas pamatotas aizdomas, ka nekustāma īpašuma tirgū ir izveidojies "cenu burbulis". Situāciju pasliktina apstāklis, ka Latvijā ir vērojama liela banku sektora atkarība no nekustamā īpašuma tirgus – pēc aptuveniem aprēķiniem ap 50% no banku aizdevumiem tieši (hipotēku kredīti, aizdevumi nekustamā īpašuma un būvniecības nozarēm) vai netiešie (aizdevumi citam nozarēm nodrošināti ar nekustāmo īpašumu) ir saistīti ar šo nozari. Pašreizējā situācija Latvijā liecina par to, ka, mainoties jebkuram no labvēlīgajiem apstākļiem, kas šobrīd valda hipotekārās kreditēšanas, var izraisīties krīze nekustamā īpašuma tirgū, kas var nopietni apdraudēt banku sistēmas stabilitāti valstī. Vadoties no tā, parādās hipotekārās kreditēšanas pētīšanas un analīzes nepieciešamība ar mērķi noskaidrot dažāda veida problēmas. Pirmajā nodaļā ir apskatīti kredītu un kreditēšanas teorētiskie aspekti. Otrā nodaļa ir veltīta hipotekārās kreditēšanas analīzei. Trešajā nodaļā sniegts kreditēšanas ekonomiskais un tiesiskais pamatojums Latvijā un ES. Novērtētas Latvijas un ES kredītu tirgus attīstības tendences. Ceturtajā nodaļā sakārtoti pētījumu rezultāti par hipotekārā kredīta tirgus attīstības tendencēm Latvijā, kā arī analizēti hipotekārā kredīta tirgus ietekmējošie faktori, izmantojot statistikas datus. Šai analīzei kā palīginstruments tika izmantota monetārās politikas un makroekonomisko rādītāju analīze. Papildus jau minētajiem jautājumiem tika aprakstītas arī nozares, kuras uz doto brīdi Latvijā ir prioritāras kreditēšanai. Darbā tiek analizēta hipotekārās kreditēšanas un nekustama īpašuma tirgus mijiedarbība. Nobeigumā formulēti galvenie atzinumi, secinājumi, problēmas un priekšlikumi problēmu risināšanai. Maģistra darba apjoms ir 105 lapas un tajā ir iekļauti 5 tabulas, 17 attēli, 2 pielikumi, tika izmantota teorētiskā un analītiskā literatūra, dažādas internētā pieejamās mājas lapas.

In recent years in Latvia there has been remarkable credit expansion. Outstanding mortgage loans have increased. Real estate prices have experienced similar growth. Under these circumstances there are reasonable suspicions that "price bubble" has occurred. Condition is worsened by the fact about 50% of banks loans are related with real estate market (mortgage loans, direct loans for real estate investments, other loans collateralised by real estate). Current situation in Latvia indicates that if there are any changes in the favourable (mortgage) loan market conditions there might develop real estate market crisis and significant instability in banking sector. The above-mentioned facts are the reason for a necessity for studying and the analysis of hypothec crediting with the purpose to define, to predict and to deal with a various sort of a problem that might occur to decrease uncertainly. In the first part theoretical aspects of credits and crediting are considered. The second part is devoted to the analysis of hypothec crediting. The third part bears in itself the legal and economic basis in Latvia and EU. The tendency of development of the credit market of Latvia and EU is estimated. In the fourth part results of researches about the market of hypothec crediting and the tendency of development in Latvia, and factors influencing on hypothec crediting analysed using statistical data. For this analysis as the auxiliary tool is used the analysis of political and macroeconomic parameters. In addition to already mentioned questions spheres, at which, at the moment, a priority in crediting is described. In work the interrelation of hypothec crediting and the market of the real estate are analysed. In the end the main data, conclusions and offers for the decision of problems are formulated. The work consists of 105 pages, 5 tables,17 graphics and 2 appendixes. For describing and analysis the author used theoretical and analytical literature and various Internet pages.
Hipotekary Credit Market Development
Keywords: Ekonomika