Fiziskās sodīšanas pieredze, uztvertais vecāku emocionālais siltums un to saistība ar mobingu bērniem vecumā no 14 līdz 17 gadiem - Mečajs, Raitis (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistības starp bērnība piedzīvotu fizisko sodu, vecāku emocionālo siltumu un mobinga lomu grupām. Papildus tika apskatīta arī vecāku emocionālā siltuma kā moderatora loma starp fiziskā soda un mobinga grupu saistībām. Pētījumā piedalījās 104 respondenti, kuru starpā bija 71 meitene un 29 zēni. Pētījumā tika izmantota Disciplīnas dimensiju aptauja (Dimension of Discipline Inventory), lai veiktu fiziskā soda mērījumu, Mobinga aptauja, lai noteiktu mobinga grupas un Vecāku attieksmes aptauja (Parental Bonding Instrument), lai veiktu emocionālā siltuma mērījumu. Pētījuma rezultātos tika novērotas saistības starp mātes fizisko sodu un mobinga pāridarītāja lomu. Mobinga upuru un pāridarītāju grupai fiziskā soda rādītāji bija būtiski augstāki nekā pārējām mobinga grupām. Netika novērots emocionālā siltuma moderācijas efekts šajās saistībās.

The aim of the study was to examine whether there are associations between childhood experiences of physical punishment, parental emotional warmth, and bullying role groups. Additionally, the potential moderating role of parental emotional warmth in the relationship between physical punishment and bullying roles was explored. The study included 104 participants, consisting of 71 girls and 29 boys. The Dimensions of Discipline inventory was used to measure physical punishment, the Bullying Questionnaire to assess bullying roles and the Parental Bonding Instrument to measure emotional warmth. The results showed correlations between maternal physical punishment and the bully role. Children in the bully-victim group had significantly higher physical punishment scores compared to other bullying groups. No moderating effect of parental emotional warmth was observed in these associations.
Experiences of physical punishment, perceived parental emotional warmth, and their relationship with bullying among adolescents aged 14 to 17
Keywords: Psiholoģija; Fiziskais sods; Vecāku mocionālais siltums; Emocionālais siltums; Mobings; Mobinga lomas