Magnētiskās rezonanses attēla kvalitātes ceļa locītavu patoloģiju gadījumos - Moroza, Inese (Latvijas Universitāte, 2012)
Magnētisko rezonansi izmanto vielas uzbūves un molekulārās struktūras pētīšanā kā ļoti informatīvu spektroskopijas metodi. MR ir ļoti svarīga nozīme ekstremitāšu slimību un to stadiju diagnostikā. Lai veiktu kvalitatīvus, maksimāli tuvotos ticamam un drošam Magnētiskās rezonanses ceļa locītavas izmeklējumam ir nepieciešama ievērot kavalitātes kritērijus. Kritēriji balstās uz vienotu izpratni par profesionāli veikto izmeklējumu un profesionālās aktivitātes rezultātu. Tie var būt veiksmīgi tikai tad, ja katrs mediķis savā praksē pielieto un salīdzina savus rezultātus kavalitatīva izmeklējumam noteiktiem kritērijiem un prasībām. Šajā darbā apkopoti dati par 2011. gadā 50 veiktajiem ceļa locītavu izmeklējumu attēliem, kas veikti ar 0,35T C formas MR iekārtu, un 5 ceļa locītavu izmeklējumu attēliem, kas veikti ar 1,5T MR iekārtu. Izmeklējumi veikti gan sportiskiem, gan nesportiskiem pacientiem. Izvērtējot attēla kvalitāti tika ievēroti attēla anatomiskās un fizikālās kvalitātes kritēriji. Anatomisko struktūru vizualizācija plakņu izveidē no 55 izmeklējumiem nepilnīga bija 2 izmeklējumos. Fizikālajā attēla kvalitātē tika novērots 5 izmeklējumos artefakti no 55 izmeklējumiem. Salīdzinot 1,5T MR iekārtas attēla izšķirtspēja ir daudz augstāka. Ievērojot visus nosacījumus, veicot MR izmeklējumu ceļa locītavai, iegūst kvalitatīvus un diagnostiski vērtīgus attēlus. Magnētiskā rezonanse, attēls, kvalitāte, ceļa locītava, izmeklējums.

Nuclear magnetic resonance is availed for studies of matter formation and molecular structure as highly enlihtening spectroscopic technique. NMR belongs to expedient significance in diagnostics of stadies of member’s diseases . In order make good quality of knee joint examination and get closer to credible and reliable NMR results , is convinced of the necessity to take note on the criteria of quality. Criteria is based on unified conception of professionally performed examination and on results of professional activity. That is possible to be succesful only in the event when every medicine employee uses and compares his/her own practice rezults with determined demands and criterias. Research work aggregates information of 55 knee joint examinations , realised within one ( 2011 ) year. Examinations have been realised : used NMR set with 0,35T type form in 50 cases , and used NMR set with 1,5T type form in 5 cases. Both sportsmanlike and notsporty persons were examinated. Evaluated quality of imagine anatomical and physical criterias of quality were observed. Anatomical structure’s visualization in plane forming cases was defective in 2 episodes of examinations. In 5 cases of 55 examinations were observed artefacts of physical imagine’s quality. By the side of NMR set with 1,5T type form , where discerning capability is of high level quality. To perform NMR of knee joint , provided it be based on the principles of examination , come by high level quality and valuable diagnostic imagines. Nuclear magnetic resonance, imagine, quality, knee joint, examination.
MR imagines quality in cases of knne patalogies
Keywords: Medicīna