Tokugava bakufu starptautiskie sakari un tīrdzniecība no bakufu dibināšanas līdz Perija atnākšanai - Korotinskis, Igors (Latvijas Universitāte, 2013)
Ir neapstridams tas fakts, ka Tokugava laikmets ietekmēja mūsdienu Japānu vislielākā pakāpē. Protams, Tokugava laikmets arī ietekmēja, kā Japāna sadzīvoja ar saviem kaimiņiem. Bet nevar likt vienadības zīmi starp Japānu un bakufu, jo tas var novēst pie nepareiza uzskata par šo periodu un tā dinamiku kopumā. Varenie daimjĶ no rietumu Japānas valdījumiem bija neatkarīgi no bakufu, pat antagonistiski tam. Kad 1639. gadā bakufu pavēl izraidīt kristiešus un to radiniekus, bakufu gribēja pārņemt visu ārējo tirdzniecību savās rokās. Bet vareniem valdniekiem no rietumu Japānas nebija velēšanās piekāpties tirdzniecībs interesēs. Oficiālā līmenī viņi piekāpās, bet uzsāka tirdzniecību caur citiem kanāliem, ieskaitot kontrabandu. Radās konflikts, kurā bakufu un rietumu daimjĶ konkurēja par varu 250 gadu laikā. Bet rietumu daimjĶ nebija vienīgā bakufu problēma – karš ar Ķīnu un Koreju deva Japānai slikta kaimiņa un pirātu bāzes tēlu.

It stands without question, that the Tokugawa period had the most influence on modern Japan. Also the Tokugawa period affected how Japan interacted with it's neighbors. It is a mistake to state that Tokugawa bakufu and Japan were the same thing, because it can mislead understanding of this period and it's dynamics. Powerful daimyĶ of western Japan were independent in their rule and antagonistic to the bakufu. Expulsion of Christians and their relatives in 1639, bakufu made an attempt to take full control of foreign trade. But powerful daimyĶ from western Japan didn't want to cede their trade income, although they ceded trade de jure, and began to look for alternative trade, including illicit trade. Thus a conflict came into existence, where bakufu and daimyĶ were struggling with each other for superiority. But daimyĶ opposition was not the only problem bakufu was facing. After recent war in Korea, Japan had gotten itself an image of a dangerous neighbor and a pirate operation base.
Tokugawa foreign trade and diplomacy from foundation of bakufu till arrival of Perry
Keywords: Āzijas studijas