Vecāku kompetences izjūta, vecāku stresa izjūta un vecāku pārliecības par zīdaiņa raudāšanu mātēm pirms un pēc vecāku emocionālā atbalsta speciālista (PEP mammas) sniegtā atbalsta - Krišjāne, Anita (Latvijas Universitāte, 2025)
Šī bakalaura darba mērķis bija noskaidrot vai un kā mainās vecāku kompetences izjūta, vecāku stresa izjūta un vecāku pārliecības par zīdaiņa raudāšanu mātēm pirms un pēc vecāku emocionālā atbalsta speciālista jeb PEP mammas sniegtā atbalsta. Lai to noskaidrotu, tika izvirzīts pētījuma jautājums par to, vai pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības vecāku kompetences izjūtā, vecāku stresa izjūtā un vecāku pārliecībās par zīdaiņa raudāšanu, mātēm pirms un pēc vecāku emocionālā atbalsta speciālista jeb PEP mammas sniegtā atbalsta. Pētījumā piedalījās 27 jaunās māmiņas vecumā no 23 līdz 43 gadiem, kurām ir bērniņi vecumā no dzimšanas brīža līdz 4 mēnešiem. Tika izmantotas šādas aptaujas: vecāku kompeteces izjūtas mērīšanai - Vecāku kompetences izjūtas skala (Parenting Sense of Competence Scale, (PSOC), Johnston & Mash, 1989), vecāku stresa izjūtas mērīšanai - Vecāku stresa skala: sākotnējie psihometriskie pierādījumi (The Parental Stress Scale: initial psychometric evidence (PSS) Berry & Jones, 1995), un vecāku pārliecību par zīdaiņa raudāšanu noteikšanai - Aptauja par zīdaiņu raudāšanu (The Infant Crying Questionnaire (ICQ) Haltigan et.al., 2012). Rezultāti parādīja, ka respondentu vecāku kompetences un stresa izjūtās bija novērojamas statistiski nozīmīgas pozitīvas izmaiņas pēc PEP mammu vizītēm. Māmiņas kopumā jutās apmierinātākas un efektīvākas savā mammas lomā un mazāk izjuta stresu. Tāpat rezultāti atklāja, ka pēc atbalsta saņemšanas mazinājās respondentu vēlme mazināt zīdaiņa raudāšanu un paaugstinājās viņu spēja pieņemt raudāšanu kā daļu no mazuļa attīstības.

The aim of this bachelor's thesis is to find out whether and how parents' sense of competence, parents' sense of stress and parents' beliefs about infant crying change in mothers before and after the support provided by a parent emotional support specialist - PEP mom. The research question was raised as to whether there are statistically significant differences in parents' sense of competence, parents' sense of stress and parents' beliefs about infant crying in mothers before and after the support provided by a parent emotional support specialist, or PEP mom. The study involved 27 new mothers aged 23 to 43 years, who have babies aged from birth to 4 months. The following questionnaires were used: to measure parental sense of competence - Parenting Sense of Competence Scale (PSOC), Johnston & Mash, 1989; to measure parental stress - The Parental Stress Scale: initial psychometric evidence (PSS) Berry & Jones, 1995; and to determine parental beliefs about infant crying - The Infant Crying Questionnaire (ICQ) Haltigan et.al., 2012. The results showed that statistically significant positive changes were observed in the respondents' parental competence and stress after the PEP mothers' visits. Mothers generally felt more satisfied and effective in their role as mothers and experienced less stress. The results also revealed that after receiving support, the respondents' desire to reduce infant crying decreased and their ability to accept crying as part of the baby's development increased.
Parents' Sense of Competence, Parents' Sense of Stress and Parents' Beliefs About Infant Crying in Mothers Before and After Support Provided by a Parental Emotional Support Specialist (PEP Moms)
Keywords: Psiholoģija; vecāku kompetences izjūta; vecāku stresa izjūta; zīdaiņa raudāšana; PEP mamma; vecāku emocionālā atbalsta speciālists