MHD burbuļu plūsmas izpēte Hele-Šova traukā ar optiskām metodēm - Jegorovs, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2023)
Burbuļu plūsma šķidrajā metālā, ar vai bez magnētiska lauka, var tikt sastapta industrijā, piemēram metāla sakausējumu maisīšanā, attīrīšanā ka arī nepārtrauktā liešanā. Veicot notiekošu procesu eksperimentālo izpēti var iegūt zināšanas nepieciešamas šo procesu optimizācijai. Aktuālas metodes lai analizētu burbuļu plūsma metālā ir dārgas un sarežģītas. Šīs darbs piedāvā alternatīvu metodi ka veikt burbuļu kolektīvas dinamikas izpēti, izmantojot lētākas un vienkāršākas optiskās metodes.

Bubbly flow in liquid metal in presence of magnetic field is a relevant topic for industrial applications like melt stirring and continuous casting. Knowledge gained from experimental study of these systems can be used for industrial process optimization. Current methods for study of liquid metal flows are complicated and expensive. This work provides an alternative method to study bubble collective dynamics using less complicated and cheaper optical methods.
Investigating MHD bubble flow in a Hele-Shaw liquid metal cell using optical methods
Keywords: Fizika; MHD; burbuļi; optika; elektromagnetisms; hidrodinamika