Cietušās personas statuss kriminālprocesā - Kuzmina, Liene (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba tēmas nosaukums ir „Cietušās personas statuss kriminālprocesā”. Darba mērķis ir izpētīt cietušās personas stāvokli atbilstoši kriminālprocesa likuma noteiktajām normām, apzināt tā nozīmi un praktisko pielietojumu personas aizstāvēšanai un aizsardzībai. Darba uzdevumi ir analizēt juridisko literatūru; iepazīties ar tiesu praksi lietās par cietušās personas stāvokli publiskajās tiesībās; aplūkot citu valstu kriminālprocesa likumus un analizēt, kāds stāvoklis ir cietušai personai ārvalstīs un analizēt kompensācijas iespējas cietušajai personai. Bakalaura darbs sastāv no ievada, četrām nodaļām, apakšnodaļām, nobeiguma kopsavilkuma, anotācijas angļu valodā un izmantotās literatūras saraksta. Pirmajā nodaļā autore paskaidro cietušās personas jēdzienu un būtību, tā vispārīgo raksturojumu, cietušās personas statusa iegūšanu un zaudēšanu. Otrajā nodaļā ir veikta cietušās personas tiesības analīze kriminālprocesā, piedāvā iepazīties ar tiesu praksi šo kategoriju lietās, analizē tiesu praksi un salīdzina ar ārvalsts tiesībām, kā arī piedāvāti iespējamie risinājumi un izdarīti secinājumi. Bakalaura trešo nodaļu autore velta cietušās personas pienākumiem un atbildībai kriminālprocesā. Un ceturtajā nodaļā tiek skatīti jautājumi par kompensāciju, tā veidiem. Kopsavilkuma daļā autore sniedz pārskatu par bakalaura darba izstrādes laikā iegūtajām atziņām, uzskaitīts, ar kādām problēmām saskārās bakalaura darba izstrādes laikā, to iespējamiem risinājumiem, konstatētajām nepilnībām saistībā ar cietušās personas stāvokli kriminālprocesā, piedāvājot iespējamos risinājumu variantus, kas ļautu attīstīt un pilnveidot tiesu praksi šo kategoriju lietās, kā arī nodrošināt vienveidīgu likuma izpratni un piemērošanu. Bakalaura darba „Cietušās personas statuss kriminālprocesā” mērķa sasniegšanai ir izmantota juridiskās literatūras grāmatas, normatīvie akti, tiesu prakse un interneta resursi.

This bachelor paper is called “Status of the victim in criminal proceedings”. Purpose of the paper is to research victim’s status according to norms stated in the law of criminal proceedings, identify its role and practical use in person’s advocacy and protection. Tasks of this paper are to analyze legal literature; get acquainted with the case law regarding victim’s status in public law; examine criminal proceedings in other countries as well as analyze victim’s status abroad and possibilities of compensation for victim. The bachelor paper is divided into following parts: introduction, four chapters, sections, conclusion, summary, annotation in English and references. In the first chapter author explains concept and essence of term “victim” as well as acquisition and loss of such status. Second chapter presents analysis of victim’s rights according to the criminal proceedings. It also offers to get acquainted with the case law in such cases as well as compares it to rights in other countries. This chapter also offers possible solutions and conclusions. Third chapter of this paper is devoted to victim’s duties and responsibilities according to the criminal proceedings. Fourth chapter presents issues related to the compensation and forms of it. In the summary part author gives an overview of lessons learned during development of the bachelor paper. Author also has listed problems encountered during the development of the paper as well as addressed the shortcomings identified in relation to the victim’s state in the criminal proceedings. In this part the author has suggested possible solutions to enable the development and improvements of case law in such cases and to ensure a uniform understanding and application of the law. To reach the goal of bachelor paper “Status of the victim in criminal proceedings” legal literature, legislation, case law and online resources were used.
Status of the victim in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne