Nemedikamentozas atsāpināšanas metodes pacientam ar migrēnu - Gudele, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2023)
Izvēlētā bakalaura darba tēma ir „Nemedikamentozas atsāpināšanas metodes pacientam ar migrēnu”. Tēmas aktualitāti noteica migrēnas izplatība, kas sasniedz vidēji 14,4% no kopēja populācijas skaita, un tiek minēta kā trešā izplatītākā neiroloģiskā slimība pasaulē, kas skar galvenokārt cilvēkus darbspējīgā vecumā, ietekmējot dzīves kvalitāti, profesionālo darbību un valsts ekonomiku. Darbs veikts ar mērķi noskaidrot nemedikamentozas atsāpināšanas metodes pacientam ar migrēnu. Lai sasniegtu mērķi tika izvirzīti šādi – uzdevumi analizēt un pielietot Dorotejas Oremas māszinību teoriju, analizēt literatūras avotus par migrēnu un nemedikamentozas atsāpināšanas metodēm, izveidot naratīvās intervijas plānu, lai noskaidrotu nemedikamentozas atsāpināšanas metodes pacientam ar migrēnu, veikt interviju pacientiem, kuriem ir diagnosticēta migrēna, apkopot, analizēt rezultātus un sniegt secinājumus. Pētījumam tika izvirzīts jautājums – kādas ir nemedikamentozas atsāpināšanas metodes pacientam ar migrēnu? Darba ietvaros izmantota kvalitatīvā pētījuma metode, instruments – intervija. Pētījuma dalībnieki ir 10 pacienti, kuriem diagnosticēta migrēna. Nemedikamentozas atsāpināšanas metodes pacientam ar migrēnu ir fizioterapija, masāža, akupunktūra, aromterapija, neiromodulācija, joga, aukstuma kompreses, elpošanas vingrinājumi, kognitīvi biheiviorālā terapija, progresīvā muskuļu relaksācija, bioloģiskā atgriezeniskā saite, osteorefleksoterapija, transkraniālā magnētiskā stimulācija, vakuuma bankas, homeopātija, pilates un pranamat ECO masāžas komplekts. Efektīvas nemedikamentozas atsāpināšanas metodes pacientam ar migrēnu ir aukstuma kompreses, kognitīvi biheiviorālā terapija, bioloģiskā atgriezeniskā saite, transkraniālā magnētiskā stimulācija, vakuuma bankas, homeopātija un pilates. Neefektīvas nemedikamentozas atsāpināšanas metodes pacientam ar migrēnu ir joga, akupunktūra, neiromodulācija, osteorefleksoterapija, elpošanas vingrinājumi un pranamat ECO masāžas komplekts. Migrēnas izraisošas vai pastiprinošas nemedikamentozas atsāpināšanas metodes ir aromterapija, masāža un fizioterapija. Bakalaura darbs sastāv no 60 lapaspusēm, 6 nodaļām, 16 apakšnodaļām, 2 attēliem, 14 tabulām un 3 pielikumiem. Izmantotās literatūras avotu saraksts sastāda 59 literatūras avotus.

The topic of the chosen bachelor’s thesis is „Non – drug analgesia methods for a patient with migraine”. The significance of the topic was determined by the data obtained while researching the global prevalence of migraine – reaching an average of 14,4% of the total population, migraine is said to be third most common neurological disease in the world, affecting mainly people of working age, their quality of life and professional activity and therefore, the national economy. The work was carried out with the aim of finding out non – drug analgesia methods for a patient with migraine. In order to achieve this goal, the following tasks were set – analyze and apply Dorothea Orem’s nursing theory, analyze literature sources on migraine and non – drug analgesia methods, create a narrative interview plan to find out non – drug analgesia methods for a patient with migraine, conduct an interview with patients who have been diagnosed with migraine, summarize, analyze the results and present conclusions. The research asked the question – what are the non – drug analgesia methods for a patient with migraine? Within the framework of the work, the qualitative research method is used, the instrument is an interview. The study participants are 10 patients diagnosed with migraine. Non – drug analgesia methods for a patient with migraine are physiotherapy, massage, acupuncture, aromatherapy, neuromodulation, yoga, cold compresses, breathing exercises, cognitive behavioral therapy, progressive muscle relaxation, biofeedback, osteoreflexotherapy, transcranial magnetic stimulation, massage cupping, homeopathy, pilates and massage set Pranamat ECO. Effective non – drug analgesia methods for a patient with migraine are cold compresses, cognitive behavioral therapy, biofeedback, transcranial magnetic stimulation, massage cupping, homeopathy and pilates. Ineffective non – drug analgesia methods for a patient with migraine are yoga, acupuncture, neuromodulation, osteoreflexotherapy, breathing exercises and massage set Pranamat ECO. Migraine causing or aggravating non – drug analgesia methods are aromatherapy, massage and physiotherapy. Bachelor’s thesis consists of 60 pages, 6 chapters, 16 subsections, 2 figures, 14 tables and 3 appendices. The list of used literature sources includes 59 literature sources.
Non – drug analgesia methods for a patient with migraine
Keywords: Medicīna; migrēna; nemedikamentozas metodes; atsāpināšanas metodes; dzīvesveids