Latvijā reģistrēto uz 2010.gadu antidepresantu lietošanas instrukciju analīze - Antonova, Irina (Latvijas Universitāte, 2011)
Mūsdienu dzīvesveids, ritms, apkārtējā vide un personiskās problēmas izraisa depresiju, kas skar 6% no Latvijas iedzīvotājiem. Depresija var radīt domas par pašnāvību, ko pasaulē katru gadu realizē ap 1 – 1,5 miljonu cilvēku un apmēram 20 – 25 miljoni mēģina izdarīt. Depresiju ārstē ar antidepresantiem, kuri galvenokārt ietekmē cilvēku emocionālo stāvokli, kā arī daži antidepresanti palielina cilvēku psihisko un fizisko aktivitāti. Darba mērķis bija izanalizēt uz 2010.gadu Latvijā reģistrēto antidepresantu lietošanas instrukcijas. Darbā analizēti 89 antidepresantu preparāti, kas ir reģistrēti Latvijā. Iegūtie rezultāti liecina, ka Latvijā reģistrētiem vienas aktīvās vielas preparātiem atšķiras ražotāju sniegto indikāciju, kontrindikāciju un blakusparādību skaits. Atslēgas vārdi: antidepresanti, depresija, lietošanas instrukcija, indikācijas, kontrindikācijas, blakuspārādības.

Nowadays lifestyles, rhytm, environment, and personal problems cause depression, which affects 6% of Latvian population. Depression can provoke thoughts of suicide, which every day effects people, approximetly 1-1,5 million of people commit and around 20-25 million attempt. Depression is treated with antidepressants that generally affect people’s emotions, as well as in some cases increases their mental and physical activity. The purpose of this study is to analyze all antidepressants registered in Latvia for 2010. In this study, 89 antidepressant drugs were classified and registered in Latvia. The results from the study show us that the number of manufacturer’s indications, contrindications and adverse effects differs between one active substance’s Latvian registered drugs. Key words: antidepressants, depression, intructions, indications, contrindications, adverse effects.
The analysis of antidepressants instructions registered in Latvia for 2010
Keywords: Farmācija